BiH dijaspora

Švicarska: Komisija Bijelih Traka učešstvovala u nizu događaja povodom obilježavanja Dana bijelih traka

banner

U okviru svojih aktivnosti Komisija Bijelih Traka s ponosom objavljuje svoje nedavno učešće u nizu događaja povodom obilježavanja Dana bijelih traka, koji su održani 30. i 31. maja 2023. godine u Švicarskoj. Ovaj dan ima poseban značaj u sjećanju na žrtve užasnih zločina koji su se dogodili u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH.

Komisija Bijelih Traka ima za cilj istraživanje, dokumentiranje i podizanje svijesti o zločinima i kršenjima ljudskih prava, te očuvanje sjećanja na žrtve. Ovim obilježavanjem želimo skrenuti pažnju na opasnosti diskriminacije i podržati preživjele osobe i njihove porodice u njihovom procesu suočavanja s prošlošću.

Tokom spomenutih dana, pozvali smo sve pojedince da se pridruže obilježavanju noseći bijele trake na svojim rukama. Ova simbolična gesta ima za cilj ukazivanje na važnost pravde, istine i pomirenja, kao i solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama.

Sa ponosom ističemo da je u saradnji sa Prosperitet Fond i Bosona Ticino organizirana projekcija filma “DNK dostojanstva” u Luganu 30.05. Istog dana, film je prikazan i u Ženevi u saradnji sa Kulturnim Udruženjem Bošnjaka u Ženevi, nakon čega je održana panel diskusija sa Ajlom Kuduzović, supredsjednicom Komisije Bijelih Traka, i Srđanom Sušnicom.

31.05. je također organizirana projekcija filma “DNK dostojanstva” u Sionu u saradnji sa Udruženjem Bošnjaka Siona i okoline, te u Lozani sa Udruženjem Bošnjaka u Lozani uz prisustvo naše su-predsjednice Sedine Delić Tanović.

Navedene projekcije održane kao dio aktivnosti Komisije Bijelih Traka povodom obilježavanja Dana bijelih traka. Cilj ovih projekcija filma bio je podizanje svijesti o stradanju i patnji koje su se dogodile u Prijedoru, kao i o važnosti pravde, istine i pomirenja. Film “DNK dostojanstva” snažno prikazuje živote žrtava i njihovih porodica, te njihovu borbu za pravdu i istinu. One su također bile jedinstvena prilika za Prijedorčane u inostranstvu da pokažu i istaknu svoju bol.

Pored projekcije filma, Komisija Bijelih Traka je organizirala i učestvovala u nizu događaja, tribina, projekcija, diskusija i manifestacija s ciljem edukacije javnosti o stradanju i patnji koje su se dogodile u Prijedoru i okolini.

Ponosno ističemo da smo učestvovali u panel diskusiji koju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Zenici 31.05. u znak komemoracije Bijelih traka, s ciljem prezentacije našeg rada. Ova panel diskusija je pružila priliku da predstavimo naše aktivnosti na podizanju svijesti o zločinima i kršenjima ljudskih prava tokom rata u Bosni i Hercegovini ali i buduce planove.

Na Trg UN ispred palate Ujednijeni Nacija, odrzana je  manifestacija na kojoj je sudjelovalo više od 150 osoba.  u suradnji s Kulturnim udruženjem Bošnjaka u Ženevi. Naša potpredsjednica Emina Ademović iz Srebrenice imala je priliku govoriti, istaknuvši da Prijedor i Prijedorske Bijele T            raje moraju biti prioritet za sve nas i da to ne obuhvaća samo osobe iz Prijedora. Pored predstavnika Kulturnog udruženja Bošnjaka u Ženevi, prigodnim govorom se obratila i mag. Dženeta Halilović, savjetnica Ambasade BiH u Bernu.

Ključne poruke koje su iznesene jucer sa TRG UN su sljedeće:

1.     Pružamili smo snažnu podršku obiteljima iz Prijedora i osudili smo ponašanje lokalnih vlasti koje ne pokazuju dovoljnu predanost u odgovoru na zahtjeve od obitelja za izgradnjom spomenika za poginulu djecu.

2.     Naglasili smo jasno da je genocidna politika koja je rezultirala strahotama u Srebrenici također uzrokovala patnje u Prijedoru. Te snažno  smo izrazili našu predanost da se uz natpis “Srebrenica” na kamenu spavacu koja se nalazi na TR UN doda i natpis “Prijedor”. Ohrabreni smo presudom izrečenom jučer u slučaju Stanisic i Simatovic, jer uspostavlja iznimno važne presedane u međunarodnom kaznenom pravu: – država Srbija i njen sigurnosni aparat bili su uključeni u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je počinila zločine u Bosni i Hercegovini.

3.     Očekujemo da nadležne institucije prepoznaju svoju odgovornost i poduzmu konkretne mjere u vezi s očuvanjem sjećanja na žrtve, pružanjem pravde za zločine te izgradnjom mira i pomirenja te, iskazali smo zelju da formalno 31 maj postane dan zalosti u Bosni i Herzegovini.

Simbolično, svi sudionici su bili pozvani da skinu bijele trake s rukava i vežu ih uz bijelo-zelene cvjetove, a zatim ih polože ispred spomenika u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, pokazujući  na taj nacin da je politika koja je krunisana genocidom u Srebrenici pocela u Prijedora te, da smo jedan narod i da naša bol je jedna.

Želimo se zahvaliti svim građanima i građankama, institucijama, nevladinim organizacijama i medijima koji su se pridružili obilježavanju Dana bijelih traka i podržali naše napore u promoviranju ljudskih prava, pomirenja i pravde. Vaša podrška je od izuzetne važnosti u stvaranju društva u kojem se takvi zločini neće ponoviti i gdje će svačije pravo na život i dostojanstvo biti poštovano.

Komisija Bijelih Traka ostaje posvećena svom cilju promoviranja pravde, istine i pomirenja u Bosni i Hercegovini. Naš rad neće stati dok se ne postigne puna istina, pravda i pomirenje za sve žrtve ratnih zločina. Pozivamo sve građane i građanke, institucije i organizacije da nam se pridruže u ovom važnom procesu.

Za dodatne informacije, slike ili upite, molimo kontaktirajte:

Ajla Kuduzovic, supredjsednica Komisija Bijelih Traka 

Email: [brassards.blancs@gmail.com

Telefon: 0041 78 608 95 24

Related posts

“Obnova života”: Velika Britanija obilježila Dan sjećanja na Srebrenicu

Urednik BiH Info Desk

IGK poslao poruku čikaškim negatorima genocida u BiH koji su pokušali poništiti Rezoluciju

Urednik BiH Info Desk

Bosna International Forum: Prvi projekat koji u potpunosti obuhvata dijasporu Bosne i Hercegovine

Leave a Comment