BiH dijaspora

Uskoro osnivanje Bosanskog Akademskog Društva u Hrvatskoj (BADH)

banner

Predstavnici BADEU/BADA, prije dva dana su u Beču razgovarali sa Gordanom Maksimović-Marunčić o formiranju Bosanskog Akademskog Društva u Hrvatskoj (BADH).

Gordana je prezentirala svoju viziju djelovanja bosanske akademske zajednice u Hrvatskoj i naglasila simboliku održavanja osnivačke skupštine ove godine 29. augusta u Zagrebu, na dan potpisivanja Povelje bana Kulina. (Povelja je potpisana 29. 08. 1189. godine, dan kojeg BADEU obilježava kao Rodjendan Bosne i kao svjetski dan medjudržavnih dobrosusjedskih odnosa)

Miroslav Krleža: „Bosna je u 13. i 14. vijeku bila utočište slobodnih mislilaca zapadnoevropskog svijeta i kao svjetionik svijetlila na drugu obalu Jadrana pa preko Južne Francuske sve do Španjolske.“

Bosansko Akademsko Društvo u EU (BADEU), pozdravlja ovu inicijativu formiranja BADH koja će donijeti novi impuls u razvoju cijele porodice bosanskih akademskih zajednica u Evropi.   Još jedan svjetionik. Još jedan bosanski van Bosne. Vjerujemo da će doći vrijeme da svi  bosanski svjetionici van Bosne jednog dana formiraju jedan jedinstveni o kojem je Krleža pisao.

Zajedno idemo dalje.

BADEU

Related posts

U posljednje četiri godine iz bosanskohercegovačkog državljanstva ispisalo se 20.536 osoba

Bosanac u Hollywoodu radi za prestižni američki filmski studio “Warner Bros”

Editor

Bošnjaci će zajednički izaći na iduće izbore u Hrvatskoj i podržati jednog kandidata

Editor

Leave a Comment