Književnost

BKC-Tuzla: Promovisana knjiga „Ubijeni i protjerani“ prof.dr. Seada Selimovića

banner

U organizaciji Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, arhiva TK i Bosanskog kulturnog centra TK u Plavoj Sali BKC-a TK , održana je promocija knjige , autora prof.dr. Seada Selimovića „Ubijeni i protjerani“-promjene u etničkoj strukturi stanovništva bosanskog podrinja od 1991.do 2013 godine pod utjecajem rata protiv BiH.
O knjizi su govorili prof. dr.Senaid Hadžić, prof.dr. Izet Šabotić. Mr.Jasmin Jajčević i autor Sead Selimović, a promociju je vodio mr.sc. Omer Zulić.

Recenzent knjige prof.dr. Izet Šabotić je istakao o knjizi:-Autor je uložio jako veliki trud kako bi ovom knjigom predstavio jedno važno historijsko i demografsko pitanje koje se tiče Bosanskog podrinja u periodu dvije decenije i obuhvatio procese i događaje koji su uticali na jedno demokratski debalans koji je rezultat genocida i etničkog čišćenja , te opstrukcije povratka.Autor je koristio validne historijske izvore i iznio zaista značajne podatke, analize, stavove i teze koje su temeljne na kvalitetnim naučno-istraživačkom pristupu, a što ovom djelu daje posebnu vrijednost,kazao je prof.dr. Izet Šabotić.

Promotor knjige prof.dr. sc. Senaid Hadžić je istakao , da je autor knjige konsultirao historijske izvore prvoga reda (arhivsku građu) , popise stanovništva , relevantna historijska djela i stručnu literaturu , te nanizao činjenice tako da se skoro i ne vidi ta raznovrsnost izvora literature koju je koristio. Značajan prostor u radu posvećen je etničkim promjenama stanovništva u svakoj od deset općina Bosanskog podrinja (Bijeljina, Zvornik , Bratunac, Vlasenica, Srebrenica, rogatica, Čajniće, Goražde, Višegrad i Foča) .

Posebno je uočljivo da je autor ponudio 87 tabelarnih pregleda etničke strukture stanovništva za svaku od deset općina Bosanskog podrinja , zatim određen broj ilustracija , slika, skica, izvornih tekstova čineći tako jasnijim podataka koji se odnose na navedena pitanja u kontekstu odnosa na mikro planu.

Knjiga prof.dr. Seada Selimovića „Ubijeni i protjerani  ispunjava sve zahtjeve naučno-istraživačke literature. Autor je školovani istoričar i do sada je objavio više knjiga, studija i članaka.Prilikom rada na knjizi , služio sehistorijskom metodom pri skupljanju , selekcije i kritičkoj provjeri podataka. Knjiga je napisana točnim stilom pa je tako prilagođena čitaocima svih stepena obrazovanja, navodi prof.Hadžić.

Jedan od promotora knjige mr.Jsmin Jajčević je podcrtao , da je knjiga prva publikacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi ovom tematikom. Vrlo je malo naučno-istaživačkih studija koje bi na adekvatan način razmatrale ovu problematiku koja obrađuje teme iz vremena agresije, a u kojima su, kao po pravilu autori i glavni junaci tih dešavanja. Autor knjige nam daje odgovor o agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995-.godine i nije bio građanski rat kako neki tvrde.Prošlost BiH u periodu agresije na BiH nedovoljno je istražena .Postoji više uzroka tome, počevši od nedostatka historijskih izvora prvog reda, nedostupnost istih ili nedostatka hrabrosti da se uđe na nesiguran teren istraživanja tema iz političih sistema tog perioda, ali i malo je naučno-istraživačkih studija koje su razmatrale ovu problematiku iz vremena agresije, pojasnio je mr. Jasmin Jajčević.

O knjizi autor prof.dr. Sead Selimović ističe, da je iz knjige jasno vidljivo da je cilj velikosrpske politike bio eliminacija nesrpskog stanovništva sa područja Bosanskog podrinja i ako kompariramo podatke popisa stanovništva iz 1991.-2013 godine ,možemo da vidimo da su ti ciljevi gotovo potpuno ostvareni. Sa tog prostora je protjerano ili ubijano više od 150.000 prije svega Bošnjaka što su ogromne promjene u etničkoj strukturi stanovništva, a jedini grad koji je odbranjen na prostoru od Bijeljine do Foče je Goražde, istakao je prof.dr. Sead Selimović, autor knjige.
Manifestacija Dani sjećanja na genocid u Srebrenici se održava od 3-10 jula 2023 godine uz promocije knjiga , a završiti će se „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“koja već tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC-a Tuzla, a okupljanja učesnika je zakazano za 10 juli u 18 sati.

Duška REBIĆ

Related posts

ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ

Editor

Predstavljanje poetskog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore: Ermina Bibić

BHD Info Desk Administrator

“Hamajlija” autora Esada Kopića Osmanovića: Izrazito snažan doprinos očuvanja sevdalinke

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment