BiH dijaspora

Zlatko Lagumdžija: Hitno i odlučno zaustaviti proruskog predsjednika entiteta RS Dodika

banner

Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici i podizanju zastave Bosne i Hercegovine u Bowling Greens Parku, u organizaciji Američko-bosanske zajednice u New Yorku.

– 28 godina nakon genocida u Srebrenici i 20 godina nakon što je u Potočarima organizovana prva dženaza kada je u Srebrenici pronađeno, identificirano i pokopano prvih 600 od 8372 žrtve – najmlađa žrtva sahranjena je novorođenče Muhić, nije bilo vrijeme da se daju ime, a najstarija gospođa Saha Izmirlić imala je 94 godine kada je brutalno ubijena.

Tokom jula 1995. godine, u nemilosrdnoj operaciji ubijanja, sa jasnom namjerom, dobro organizovanom i po precizno definisanom planu i obrascu, uslijedila su pogubljenja na najstrašniji mogući način. Među ubijenima je više od 800 djece. To je svjesno učinjeno kako bi se fizički i biološki uništili Bošnjaci kao etnička grupa.

Tadašnja politička i vojna vlast tzv. Republike Srpske planirala je zločin genocida i pružala logističku podršku zločincima. Vlasti su tada prikrivale zločine raskopavanjem i prikrivanjem masovnih grobnica, što je, naglašavam, potvrđeno i odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

BHMISSIONUN

Related posts

Fejzulah Avdić (Kentucky-SAD) : Napornim radom dospio na listu 30 najuticajnijih mladih ljudi u svijetu

Aerodrom Tuzla: “Ryanair” pokreće letove ka Njemačkoj

BHD Info Desk Administrator

Potpišite PETICIJU za hitno zaustavljanje promocije filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

Editor

Leave a Comment