BiH dijaspora

U Salzburgu, imena žrtava genocida u Srebrenici ispisana i izložena na zidu dužine 44 metra

banner

Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Salzburgu i ove je godine prigodnim aktivnostima odala počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Imena svih 8.372 ubijenih ispisana su i izložena na zidu dužine 44 metra, pokazujući time na simboličan način ogrmone razmjere stradanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Uz to, za posjetioce i prolaznike na Residenzplatzu u centru grada pripremljena je i izložba deset crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama, do konačnog smiraja u Potočarima – saopćeno je iz Zajednice bh. udruženja u Salzburgu.

Cilj je prije svega sjećanje na nevino stradale žrtve, dijeljenje boli i tuge s majkama Srebrenice, a onda i buđenje svijesti građana, podsjećanje austrijske i svjetske
javnosti na tragediju i nepravdu koja je učinjena u najvećem genocidu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata pred očima evropske i svjetske javnosti.

– Kultura sjećanja na genocid je, prema riječima organizatora, obaveza svih nas, kako se slično ne bi ponovilo, nikome i nigdje. Naglašena je važnost i potreba ukazivanja na negativne posljedice netolerancije i rata, ali i na činjenicu da suživot u BiH, kao historijska 

Ovim aktivnostima u dijaspori organizatori organizatori žele poslati poruku i u domovinu, apelujući na parlament Bosne i Hercegovine da konačno 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini – istakli su iz Organizacionom tima “Salzburg – 2023 – Srebrenica”.

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Salzburgu
Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Salzburgu

Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Salzburg

Related posts

Goražde: Vatreni okršaj u redovma Stranke dijaspore

Zajednica sandžačke dijaspore u Holandiji: U subotu obilježava Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Editor

Inicijativa ‘Moja adresa Srebrenica’: Tražimo od CIK-a BiH da odbije prijave iz Srbije

Editor

Leave a Comment