BiH dijaspora

na Trgu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

banner

U Ženevi, u Švajcarskoj, u utorak je na 28. godišnjicu počinjenog genocida u Srebrenici tradicionalno upriličena komemoracija kojom se njeguje kultura sjećanja i nezaborava na zločine genocida u Srebrenici.

Nekoliko stotina osoba porijeklom iz BiH i njihovih francuskih i švajcarskih prijatelja su se okupili da dostojanstveno odaju počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ispred “Slomljene stolice” na Trgu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima juče su ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici. Do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

U utorak naveče u Ženevi “Srebrenički inferno” izvela su djeca i mladi iz šest nevladinih organizacija i udruženja bh. građana iz Švajcarske i Francuske, dok su ispred monumentalnog kamena na kojem stoji natpis “Genocid u Srebrenici 11.07.1995.”, koji je postavljen u parku UN-a, položeni bijeli ljiljani i ruže.

Iz udruženja bh. dijaspore saopšteno je da su se sinoć iz Ženeve čule snažne poruke.

“Učesnici komemoracije su glasno izgovarali riječi ‘Srebrenica’ i ‘Genocid’ ispred UN-a, međunarodne organizacije koja svojevremeno nije zaštitila sigurnosnu zonu UN-a”, navodi se u saopštenju.

Učesnici su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i prenijeli poruke zajedništva sa narodom Podrinja, te istakli da će se pobrinuti da se širi istina o ratnim zbivanjima, prenosi Anadolija.

Emina Suljić, pravnik i budući advokat uz Udruženja Bošnjaka Ženeve, govorila je o zločinima koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine. Navela je da se Srebrenica ne smije zaboraviti da se ne bi ponovila, te da se protiv zaborava i ignorisanja genocida može boriti samo sjećanjem i obrazovanjem.

Džemal Tosunbegović iz Udruženja Bošnjaka Thonon, Habul Muhamed iz Udruženja Bošnjaka Cluses i Elvedin Menković iz Udruženja Bošnjaka Annecyja su istakli važnost pamćenja i učenja od prethodnih grešaka da se Srebrenica nikad nikome ne ponovi.

Ajla Kuduzović iz Komisije bijelih traka rekla je da svi Bosanci u inostranstvu pamte, opominju, i trude za napredak i pomirenje u BiH.

Osnivač “Islamic Reliefa” Hany el-Banna bio je počasni gost komemoracije prisjetio se opasnih situacija koje je doživio u Sarajevu prilikom dostave pomoći.

“Tada nismo imali novca, ali smo uspjeli da prikupimo nešto da podržimo ljude u Bosni i podržavamo ih do danas”, rekao je on.

Naglasio je da Bošnjaci imaju pravo živjeti dostojanstveno i u miru.

Savjetnica Dženeta Halilović iz Ambasade BiH u Bernu kazala je da je genocidnim planom istrebljenja ubijeno oko 9.000 ljudi na području Srebrenice, a njihovi posmrtni ostaci još uvijek svi nisu pronađeni. Izrazila je nadu da se 11. juli proglasi danom žalosti u BiH, navodeći da Generalna skupština UN-a treba da konačno donese rezoluciju o danu sjećanja na genocid u Srebrenici i zabrani negiranja genocida.

Ona je naglasila da UN kroz svoje organe i mehanizme treba sa velikom pažnjom pratiti i štititi presude Haškog tribunala i da to bude vidljivo na prostoru BiH i regiji u cjelini.

S.B.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 55/ 205 „EMISIJA“(NI)JE ZAVRŠENA

BHD Info Desk Administrator

24. Tradicionalni humanitarni turnir u malom nogometu u Kanadi: “BOSNA DJECI ŠEHIDA”

Brisel: Bosna neće pasti, Bosnu niko nije pokorio!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment