Regija

Eldin Feratović pripada onoj generaciji mladih Plavljanja koji su se posvetili svom rodnom kraju

banner

Razgovarao: Božidar Proročić

Eldin Feratović se nalazi na čelu TO-Plav od maja mjeseca tekuće godine. Pripada onoj generaciji mladih Palvljanja koji se posvetio svom rodnom kraju u želji da ga kroz turističku prizmu i sferu afirmiše na najljepši način. Visoko obrazovanje i ljubav prema Plavu, Plavskim planinama pretočio je u nauku. Doplomirani je geograf i neko ko će vam prenijeti izuzetne informacije o ljepotama Plavsko-gusinjskog kraja. Mlad i perspektivan dolaskom na čelo TO-Plav pokazao je i pokrenuo brojne inicijative, tako je i spontano nastao ovaj intervju.

• Gospodine Feratoviću kako nam izgleda turistička prizma Plava u julu mjesecu i šta je to što je krasi?

Feratović: Među prvim koracima u cillju bolje organizacije i informisanosti javnosti sam napravio kalendar mjesesčnih aktivnosti u kojima kako naši Plavljanji, dijaspora tako i uvaženi gosti imaju priliku da se na vrijeme upoznaju sa svim turističkim aktivnostima. Ljetnja sezona je u punom jeku, Dani borovnice su počeli  a Plav je sve popularnija destinacija za odmor. Kako bi pružili bolju uslugu turistima, Turistička organizacija Plav odlučila je produžiti radno vrijeme kako bi bila dostupna gorovo cijelog dana od 07-19 časova. Da bi  Tokom mjeseca jula spisak naših aktivnosti započeo je sa Prokletije triatlon, TO u sklopu Dana borovnice ima svoje aktivnosti, Dan oopštine Plav, Međunarodna hidro regata, zatim Putačama hrida potom Kup Plava u fudbalu, Dani sporta, Staze iznaneđenja (nova manifestacija) kao i manifestacija koji smo imali u junu Obronicima Starca. Pohod koji je podrazumijevao uspon sa Čakora, 1850 mnv, (najviši putni prevoj u SFRJ) na Starac 2352 mnv i Banderu 2426mnv, (najviši vrh opštine Plav) i spust preko Zavoje 2167 mnv do Babinog polja (Maslo) 1570mnv. Kao i fotografija mjeseca kako bi naši gosti, turisti i mještani prikazali najljepše ljepote Plava. Takođe i revijalna biciklistička trka ,,Osmica” Plav-Gusinje-Plav.

• Da li Plav ima dovoljno smještajnih i turističkih kapaciteta i šta je to zbog čega treba posjetiti Plav?

Feratović: TO-Plav je u stalnom kontaktu sa brojnim imaocima turističkih kapaciteta želimo da ih podržimo da budu dio zakonskih okvira i aktivne ponude ali i njihove promocije koja je ovim putem značajna i dragocjena. TO-Plav se javila na javni poziv Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma čime bi smo brojnim novinama unaprijedili našu ponudu a to je izrada modifikovanog sajta TO-Plav, za određeni dio projekata i naše ponude uključuli smo sljedeće partnere: Opštinu Plav sa svim njenim raspoloživim službama, kao i uređivanje određenih izletničkih staza koje se nalaze u okviru NP-Prokletije. Prvo prepoznatljivi znak Plava je Plavsko jezero, zatim zbog guste hidrološke mreže i hidroloških objekata, planinarski staza koje su u NP-Prokletije, brojnih uspona i vrhova koje obiluju brojnom florom i faunom kao i endemičnim vrstama. Plavsko jezero je primjera radi početkom osamdesetih godina imalo više posjetilaca nego pojedina mjesta na crnogorskom primorju. Starije generacije pamte velikii broj aktivnosti na Plavskom jezeru i bogati riblji fond đe su ulovljeni kapitalni primjerci riba. Ono na što noramo da obratimo posebnu pažnju to je jačanje ekološke svijesti kada je Plavsko jezero u pitanju. Prema saprobiološkom istraživanju kavalitet voda pripada prvoj klasi A najboljih voda i najkvalitetnih voda. Pored ovoga posjetioci mnogu da posjete sljedeće kulturno-istorijske spomenike: Manastir Svete Trojice XIII vijek, Stara džamija (najjstarija džamija u Crnoj Gori koja je zaštićena), Kula Redžepagića ali i brojne druge manifestacije koje se održavaju tokom godine. 

•  Koji su to zvanični podaci koji nam govore o broju posjetilaca i noćenjima tokom prve polovine godine i kada je ta posjećenost veća ljeti ili zimi

Feratović: Sa završetkom juna broj noćenja koji je ostvaren u opštini Plav je prema zvaničnim podacima 6.000. Sada nastupa špic sezone u Plavu kada dolazi brojna dijaspora, gosti kako domaći tako i inostrani. Iako je ova sezona bila kišna i duga trudimo se da u ovom periodu na najljepši način iskoristimo sezonu jer je veliki broj kao sam već pomenuo i programa i manifestacija koje nas očekuju. Njabolje šanse za turističku valoritaciju ima katun Bogićevica što se tiče zimskog turizma. To je jedinstven primjer da se ovaj predio nalazi na tromeđi Crna Gora, Albanija i Kosovo. TO Plav u saradnji sa NP Prokletije, planinarskim i skijaškim klubovima organizuje pohod na Tromeđu, 2366 mnv, a to je mjesto đe se spajaju granice Crne Gore, Albanije i Kosova! Simbolično, skijaši tada predaju planine planinarima.

• Prijmjetne su brojne novine i aktivnosti koje ste do sada sa TO-Plav sproveli recite nam koje su to?

Feratović: TO-Plav u saradnji sa opštinom osjetila je potrebu u cilju bolje bezbjednosti kupača da angažuje spasioca koji je prisutan tokom čitavog dana na Plavskom jezeru. Pored toga dali smo svoj doprinos modernizaciji mobilijara na samom jezeru. Osavremenili smo TO-Plav sa novom kompjuterskom i računarskom opremom koja nam je neophodna u procesu rada. U drugoj polovini juna mjeseca organizovali smo Treće kolo izviđačke lige đe je domaćin bila Izviđačka četa Prokletije kamp je trjao tri dana đe su zaljubljenici u prirodu imali priliku da kroz edukaciju upoznaju prirodne ljepote Plava i kulturno istorijske spomenike. Izviđačka četa Prokletije je u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore zasadila 600 mladih sadnica topole na području Vojnoseljske ulice. Pored toga planirano je otvaranje info-punkta na jako atraktivnoj lokaciji Hridskog jezera đe ćemo u saradnji sa NP-Prokletije i opštinom imati uposlenog koji će dijeliti brojne brošure i flajere brojnim turistima sve u cilju promocije i bolje informisanosti turista.

• Kakvi su planovi TO do kraja godine ali i u narednim godinama zapravo kakva je vaša vizija TO?

Feratović: Nama je za cilj da kalendar aktivnosti koji već sada postoji da ga ispoštujemo i ispratimo do kraja i da ga obogatimo a već je djelimično urađeno kroz par planinarskih pohoda. Ove godine težićemo tome da što više digitalizujemo i prezentujemo sve vrijednosti Plava ali i da se polako već sada pripremamo za narednu godinu. Planiranje mora biti i ozbiljno i odgovorno i dugoročno. Važno je da istrajemo na produženju sezone ali i međunarodna afirmacija. Turizam je složena grana i morate pratiti trendove u Evropi i svijetu kako bi ste bili u skladu sa istim. Velike riječi i obećanja obavezuju ipak ja želim d aono što je u mojoj moći i m,oći ustanove na čijem sam čelu dam maksimalni doprinos i iskreno vjerujem da će rezultati doći kao plod uspješnog rada. 

Related posts

GORNJI CEKLIN-TRI GENERACIJE VUKMIROVIĆA

Urednik BiH Info Desk

Trodnevna žalost u Srbiji: Napadač mjesec dana planirao likvidaciju djece i nastavnice

BHD Info Desk Administrator

PODGORICA: OKRUGLI STO NA TEMU-STOP DISKRIMINACIJI MANJINSKIH NARODA

Copo Sejo

Leave a Comment