Regija

BiH može tužiti Hrvatsku za odlaganje radioaktivnog otpada uz državnu granicu

banner

Predsjedništvo BiH će ukoliko ekspertski tim Vijeća ministara BiH osigura dokaze moći podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog odlaganja radioaktivnog otpada u blizini državne granice, smatra Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović.

Popović je napomenuo da se u tom slučaju BiH može pozvati na ESPO konvenciju iz 1991. godine o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu, koja ima razrađen mehanizam šta u takvim slučajevima raditi.

– Ako neki prekogranični problem nije moguće riješiti diplomatskim putem, onda ostaju opcije međunarodna arbitraža ili tužba pred ovim sudom – naveo je Popović,

Popović je zamjenik predsjedavajućeg pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško” na lokaciji “Čerkezovac” na Trgovskoj gori u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima BiH mora biti aktivnija u dokazivanju namjera Hrvatske, napominjući za Glas srpske da su ranije formirane grupe i komisije nisu uradile skoro ništa.

 – Zbog svega toga se bojim da ne budemo dovedeni pred svršen čin, da se jednog dana probudimo i vidimo da je Hrvatska na ovu lokaciju prevezla radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane `Krško` ili nekih drugih evropskih zemlja – dodao je on.

Patria

Related posts

(Video) U Petrinji stradalo je jedno dijete, srušene kuće, ljudi na ulicama…

BHD Info Desk Administrator

Kako je najbogatiji Hrvat postao najveći vakif Islamske zajednice

BHD Info Desk Administrator

Trodnevna žalost u Srbiji: Napadač mjesec dana planirao likvidaciju djece i nastavnice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment