BiH dijaspora

Jacksonville: Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

banner

Petnaesti juli 2023. ući će u historiju Jacksonville, Floride, SAD i bosanskohercegovačke dijaspore. U organizaciji Bošnjačke islamske zajednice Jacksonville i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde, otkriven je prvi spomenik na Floridi žrtvama najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici.

Povodom 28. godišnjice od genocida u Srebrenici Islamska zajednica Bošnjaka Jackonsville na Floridi otkrila je spomen oboilježje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH. U prisustvu zvaničnika grada Jackonsvile koji je ove godine po prvi put usvojio proklamaciju i proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida, te u prisustvu predstavnika Instituta za istraživanje genocida Kanada, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i mnogih drugih prijatelja istine i pravde. Posebno je značjano što je veliki broj mladih prisustvovao ovom značajnom, historijskom događaju. 

U sklopu programa otvaranja spomen obilježja, prisutnima su se obratili gosti Akademik Dr. Emir Ramić direktor instituta za istraživanje genocida Kanada, Dr. Parvez Ahmed, u ime gradonačelnika Jacksonville i izaslanik Muftije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, sekretar Mirnes Lemeš. 

Pored jasnih poruka u smislu očuvanja i jačanja kulture sjećanja na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovinu i očuvanja i jačanja države Bosne i Hercegovine koje su upućene prisutnim, posebne emocije prisutnih izazvalo je čitanje Proklamacije gradonačelnice Jacksonville Donna Deegan u kojoj se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Proklamaciju je u ime gradonačelnice Deegan pročitao njen izaslanik Dr. Parvez Ahmed. 

Dobili smo još jedno mjesto okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja u Sjevernoj Americi. Dobili smo spomen obilježje koje će na najbolji način širiti važnu misiju da internacionaliziramo svoju bosansku kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Dobili smo mjesto okupljanja američkih i kanadskih građana kojih je sve više u prihvatanju i javnom iznošenju sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu. Dobili smo mjesto zajedničkog okupljanja bosanskohercegovačke mladosti ne samo na Floridi,već u cijeloj Americi.

Spomenik u Jacksonville  ostaje trajno svjedočanstvo da će se pamtiti genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti čovjeka i civilizacije.

Ovo spomen obiljžje svjedoći da se ne može sa smetlišta historije iskopati progres, ako bosanska istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Summervillea: Bosanac Amir Delić uspješan policajac u Americi

Na stranicama Njemačkog parlamenta – Bundestaga inforamcije i na srpskom i hrvatskom jeziku

Editor

Aerodrom Sarajevo: Od aprila uspostava letova za Keln i Stuttgart

Editor

Leave a Comment