BiH dijaspora

Sanela Zekić, zaludjela Nijemce butikom narodnih nošnji

banner

Životni put je Sanelu Zekić iz Sjenice vodio na sve četiri strane svijeta. Riječ je o izuzetno uspješnoj ženi, koja je svu svoju energiju uložila u to da bude uspješna.

Njena posljednja adresa je u Frankfurtu, u Njemačkoj. Tu je Zekić otvorila butik, ali ne onaj s modernom uvezenom robom iz ko zna koje države.

Tužna sudbina
Sanela je odlučila da bude unikatna. Otvorila je jedinstven butik s narodnim nošnjama iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, među kojima su i specifične vjenčanice.

– Ovim poslom se bavim od osamnaeste godine, a sa 23 sam otvorila svoju prvu krojačku radnju. Bilo je to u Kosovskoj Mitrovici. Moja sudbina je, koliko interesantna i zanimljiva, toliko i tužna. Selila sam se iz grada u grad. Svojevremeno sam živjela na Kosovu, pa sam zbog rata otišla u Novi Pazar, a potom je došla pandemija zbog koje sam preselila u Frankfurt – kazala nam je Zekić.

Zašto baš Frankfurt?

– Prije svega, u tom gradu imam mnogo klijenata, poslovnih saradnika, općenito iz svih krajeva Njemačke. Frankfurt je bio opcija i zbog velike povezanosti s ostalima, a iz tog grada sam se htjela nakon pandemije opet vratiti u Novi Pazar, jer i tamo imam svoje radnje. Početkom pandemije koronavirusa imala sam ih čak pet, ali sam ih morala sve staviti pod ključ. Najviše klijenata imala sam iz Njemačke, kojima moje ime i moj zanat mnogo znače, pa sam zbog toga i došla u Frankfurt. U tom gradu sam završila vizu, papire i, evo, ostvarila još jedan svoj san, a to je otvaranje salona „Sanela“.

Otkud ljubav prema narodnim nošnjama?

– Ja sam tradicionalna žena, volim sve što u svom imenu ima prefiks tradicionalno, a narodne nošnje to jesu – naša tradicija. Na neki način, naša identifikacija, posebno u dijaspori. Nikada nisam razmišljala da otvorim butik i krojačke radnje s nekom drugom vrstom garderobe, jer sebe vidim samo u ovom svijetu – održavanja naše cjeline i tradicije. I moj kćerka Selma se bavi ovim poslom, na nju sam prenijela ovu ljubav, ali ona je ostala u Novom Pazaru.

Svjestan rizik
Ko se bavi kreacijama?

– Mi to sami radimo, dimije su tradicionalne, ali smo na jedan decentan način kompletnu nošnju malo modernizovali. Koristimo različite vrste materijala, nekad čipku, nekad saten. Ne možemo mnogo da promijenimo, jedino vez ili neke sitnice. U ovim prostorijama imat ćemo i pogon za kreiranje, šivanje, odnosno za proizvodnju. Materijal za proizvodnju najviše dobivam iz Dubaija.

Jeste li strahovali prilikom upuštanja u ovaj projekt u Frankfurtu?

– Ne znam zaista šta da odgovorim. Prije pandemije, kako sam rekla, imala sam pet radnji, sedam osiguranih radnika, plaćala pet kirija. U Frankfurt sam došla bez ičega, a sada sam tu gdje jesam. Strah je bio prisutan, ali sam svjesno riskirala.

Pozitivni šok
Jedno kulturno-umjetničko društvo u Frankfurtu posebno ju je oduševilo.

– Ovom prilikom bih spomenula DBHKV „Sevdah“ iz Frankfurta, koji su mi nedavno, kada im je gostovala pjevačica Elvira Rahić, priredili divno i nezaboravno iznenađenje. Bila sam u pozitivnom šoku, a ovom prilikom im se od srca zahvaljujem, posebno njihovim ženama koje su divne – istakla je Zekić.

Među 30 najuspješnijih poduzetnika
Sanela Zekić je 2015. godine bila među 30 najuspješnijih poduzetnika u Srbiji, prva je bila u Sandžaku, tako da joj je u posjetu dolazila i delegacija iz Beograda, predvođena ministricom Zoranom Mihajlović i ministrom Rasimom Ljajićem.

Zekić nam je otkrila da nije imala podršku, sve je stvorila sa svojih deset prstiju, pa se danas ponosi sobom.

Izvor: Sanela Zekić, od krojačice do uspješne poduzetnice: Zaludjela Nijemce butikom narodnih nošnji | Krajina.BA

Related posts

Kako živi dijaspora u Offenbachu

Uoči godišnjice genocida u Srebrenici: Bh. građani u Americi ogorčeni, pokrenuli su peticiju

Editor

Mladim Bosancima iz BiH koji žive u Kanadi prijeti deportacija zbog “nepropisnog državljanstva”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment