Dopunske škole Izbor urednika

London: Brigadir Anto Klajić uspješno završio školovanje na britanskom Kraljevskom odbrambenom koledžu

banner

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadir Anto Klajić uspješno je završio školovanje na britanskom Kraljevskom odbrambenom koledžu (Royal College of Defence – RCDS) u Londonu, u periodu od septembra 2022. do jula 2023. godine.

Zahvaljujući dugogodišnjoj bilateralnoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK), omogućeno je školovanje oficira OS BiH na prestižnoj britanskoj Vojnoj akademiji, u čijem je sastavu i RCDS.

Royal College of Defence – RCDS – London

Koledž priprema visoke oficire UK i partnerskih država, te vladinih zvaničnika i predstavnika privatnog sektora za strateški nivo vođenja i menadžmenta. Globalni strateški program (Global Strategy Programme – GSP), koji je završio i brigadir Klajić, razvija razumijevanje strategije i izgradnju kapaciteta za strateško razmišljanje kroz sveobuhvatnu analizu međunarodne sigurnosne situacije, mehanizme koji doprinose razvijanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta, te principe vođenja i upravljanja na nacionalnom strateškom nivou.

Školovanje je završilo 110 oficira, civilnih zvaničnika i predstavnika privatnog sektora, iz 46 zemalja. Školovanje na GSP je provedeno u saradnji i pod mentorstvom King’s College, te je kao takvo vrednovano i kao “post graduate” nivo.

Info – ZŠ OS BiH

Related posts

Ponos BiH: Munib Mešinović – Dobitnik “Nobelove nagrade” za studente

BHD Info Desk Administrator

Mladi robotičari iz BiH lansirali satelit u atmosferu: Sve savršeno radi

Editor

(video) Sarajlija sa s njemačkom adresom paraglajderom leletio širom svijeta, ali svaki let u Bosni je poseban

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment