BiH dijaspora

Istraživanje dr Aide Branković privuklo veliku pažnju državnih medija u Australiji

banner

Još jedan uspješni naučnik iz Bosne i Hercegovine popeo se na sami vrh svjetske akademske zajednice, na svojoj Facebook stranicdanas objavio je Dr. Edhem “Eddie” Čustović (20) Facebook prenosimo u cjelosti:

Istraživanje dr Aide Branković privuklo veliku pažnju državnih medija u Australiji

Najnovija istraživačka publikacija dr Aide Branković privukla je ozbiljnu pažnju medija u Australiji. Njen članak u časopisu istražuje potencijalne prednosti korištenja algoritma umjetne inteligencije (AI) za poboljšanje angažmana i zdravstvenih rezultata iz digitalnih zdravstvenih programa.

67 posto odraslih Australaca ima prekomjernu težinu ili gojaznost, 8 posto tereta bolesti kod Australaca zbog gojaznosti i oko 5 posto zbog rizika u ishrani, podržavajući da su zdravstvene intervencije i promjena načina života važnije nego ikad.

Nedavno je došlo do porasta programa digitalnih bihevioralnih intervencija kako bi se smanjili promjenjivi faktori rizika po zdravlje, kao što su pretilost i nedostatak vježbe.

Angažman u ovim programima je ključan za intervencije koje postižu uspješnu promjenu ponašanja i poboljšanja zdravlja.

Studija preko 59.000 učesnika CSIRO-ove Dijeta za potpuno blagostanje prva je u svijetu u analizi podataka iz velikog, online, komercijalnog programa mršavljenja.

Ustanovljeno je da pomoću mašinskog učenja naučnici mogu tačno predvidjeti od treće nedjelje kada će se korisnik odvojiti od onlajn programa.

Dr Aida Branković, naučnica u CSIRO-ovom australskom e-zdravstvenom istraživačkom centru i vodeći autor rada, rekla je da trenutno postoji malo dokaza o tome kako se ljudi bave ovim programima, posebno u pogledu toga kada i zašto su prestali.

“Uprkos sve većoj primjeni i usvajanju tehnologije u zdravstvenim intervencijama, ostaje jedan uporni izazov – pogoršanje angažmana ili neupotreba”, kaže dr Branković.

“Uspješni model mašinskog učenja korišten u studiji predvidio je odvajanje od programa na sedmičnoj bazi, na osnovu ukupne aktivnosti korisnika na platformi, uključujući unose težine iz prethodnih sedmica.

„Uz ove informacije, digitalne zdravstvene intervencije mogu postati prilagođenije, podržavajuće i ponuditi korisnicima veće šanse za dugoročne promjene načina života.

“Važno je da se model mašinskog učenja koji se koristi u ovoj studiji također može prilagoditi i primijeniti na velike grupe podataka u drugim online programima koji zahtijevaju angažman.”

Podsjetnik: Aida je diplomirala i magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu prije nego što je doktorirala na Politecnico di Milano. Nakon toga je bila na postdoktorskoj poziciji u Milanu prije nego što je otišla u Australiju na mjesto docenta i istraživača na Univerzitetu Queensland.

Aida, čestitamo! Istraživanje koje provodiš je revolucionarno!

Related posts

Dijaspora iz Njemačke rodbini u Bosni i Hercegovini prošle godine uplatila 91 milion eura

BHD Info Desk Administrator

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH URUČIO PRZNANJE PROFESORU EMIRU RAMIĆU

Editor

On Line: “Uspješno održana Izborna Skupština KBS-a “

Editor

Leave a Comment