BiH dijaspora

Ambasador BiH u Švedskoj Bojan Šošić predao akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu

banner

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić predao je 7. decembra 2023. godine akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu i time zvanično preuzeo funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u Kraljevskoj palati u Štokholmu.

Ambasador Šošić je tom prilikom naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane
bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnovu i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje, te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini. Kralj Carl XVI Gustaf je iskazao interes za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i svoje posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još uvijek suočavala s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U nastavku razgovora dotaknute su teme globalnih političkih kretanja i bezbjednosnih izazova te općenito štete koju ratovi nanose civilizaciji kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Švedski kralj se osvrnuo i na savremene izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo sa švedskim organizacijama. Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike za daljnji razgovor o ovoj temi.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Štokholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.

Patria

Related posts

OSD certifikate ponovo prihvata Ambasada Njemačke u BiH

Göteborg: Uprkos pandemiji sve spremno za četvrti Sajam bh. knjige

Urednik BiH Info Desk

Porodični biznis: Miris Baščaršije u Sloveniji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment