Zanimljivosti

EU uvodi ogromne promjene za vozače

banner

Evropska komisija je u martu ove godine, u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Ministri prometa država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području sigurnosti na cestama, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmjenu informacija o prometnim prekršajima, prenosi Hina.

Evropska komisija je u martu ove godine, u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Kraće trajanje vozačkih

Komisija je također predložila da mladi vozači s navršenih 17 godina mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači, da se uvede probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam posto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Vijeće EU u svojem stajalištu prihvatilo je većinu odredbi iz prijedloga Evropske komisije, s tim da su predvidjeli određene izmjene što se tiče probnog roka za mlade vozače, a kojima se uvažavaju ovlasti država članica.

U zajedničkom stajalištu država članica, na temelju kojeg će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, također se predviđa da skraćivanje roka valjanosti vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno. Uvode se i jasnije odredbe o provjeri tjelesne i psihičke sposobnosti za vožnju.Također se predviđa da osobe koje imaju državljanstvo jedne članice, a stalno prebivalište u drugoj članici mogu polagati teorijski dio vozačkog ispita u zemlji svoga državljanstva, ali takva mogućnost se ne predviđa za praktični dio vozačkog ispita.

Proširenje popisa prometnih prekršaja

Predlaže se i proširenje popisa prometnih prekršaja koji će se kažnjavati na razini EU. Trenutačni popis uključuje ukupno osam prometnih prekršaja među kojima su prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, nenošenje zaštitne kacige, kretanje zabranjenim prometnim trakom te nepropisno korištenje mobilnog telefona ili drugih komunikacijskih uređaja tijekom vožnje.

Prijedlog zakona o razmjeni informacija o prometnim prekršajima omogućit će da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primjenjuje u svim članicama, što sada zbog rupa u zakonu često nije slučaj. Isto se odnosi i na ostale prometne prekršaje koji će biti kažnjivi na razini EU.

Prošle sedmice odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta usvojio je nacrte stajališta o paketu zakona o sigurnosti na cestama. O tim nacrtima Evropski parlament će glasati na plenarnoj sjednici u prosincu, a nakon toga predstojeće belgijsko predsjedništvo će započeti pregovore s predstavnicima Parlamenta o konačnom tekstu zakona.

Hina

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 442: HAMDIJI POKLONJEN ”JAPANAC”

BHD Info Desk Administrator

Somerset : Sahranjen Lord Paddy Ashdown

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 429: TRAGOVI ZA SVAKIM OSTAJU…

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment