BiH dijaspora

IGK: Zaštitimo bosanskohercegovačku državu od njenih rušilačkih kvazidiplomata!

banner

Povodom skandalozne pobune u diplomatskoj mreži BiH, ambasadori i konzuli iz reda srpskog naroda otvorenim pismom protiv institucija države BiH koja ih dobro plaća podržali negatora države BiH i osobu sa američke crne liste Milorada Dodika.

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u svijetu. Kontinuitet antidržavnog djelovanja antibosanskih ambasadora koji rade protiv vlastite države, koja ih dobro plaća, mora biti zaustavljen. U diplomatiji BiH rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled države BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha. 

Sposobna diplomatija spašava državu, vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na BiH. Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH upozoravali da se rat u BiH nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim. Negiranje sopstvene države od strane nekih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola stavlja državu i diplomatiju u težak položaj. U navedenim ambasadama niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je BiH napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike.

U tom smislu pozivamo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da odlučnim djelovanjem pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim vođama.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Uspješni Bosanci i Hercegovci poručili iz Njemačke: Bh. vlast je zaboravila dijasporu

KOMEMORACIJA U NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI: 10. JULA – MIRNA ŠETNJA

Editor

Stigli iz New Yorka u Mostar: Prosidba na Starom mostu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment