Regija

Dijaspora za pola godine na Kosovo poslala više od 750 miliona eura

banner

Podaci Centralne banke Kosova (CBK) o doznakama iz inostranstva pokazuju da je kosovska dijaspora poslala 751, 8 miliona eura od januara do jula, što je za 80 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine, prenosi Telegrafi.

Najviše novca poslato je tokom maja, 126,6 miliona eura.

Iz CBK navode da najviše novca stiže iz Nemačke čak 37,4 odsto od ukupne sume, a slede Švajcarska sa 18 odsto, Sjedinjene Američke Države sa 7,4 odsto, Austrija sa 4,9 odsto i Italija sa 4,5 odsto.

„Na usporavanje rasta potrošnje najviše je uticalo smanjenje kupovne moći potrošača, zbog rasta cijena, dok su glavni izvori finansiranja kao što su doznake, novi potrošački krediti, javna potrošnja i drugo”, navodi se u izvještaju CBK.

Kako dalje navode, usporavanje ekonomske aktivnosti u eurozonii može utjecati i na privredu Kosova.

„S obzirom da većina primljenih doznaka potiče iz zemalja eurozone ili 57,2 odsto od ukupnog broja, usporavanje ekonomske aktivnosti u eurozoni može imati implikacije na privredu Kosova“, zaključuju u CBK.

Svjetska banka navodi da je učešće doznaka u bruto domaćem proizvodu (BDP) Kosova oko 20 odsto, kao i da je od 2008. dijaspora na Kosovo poslala oko 13 milijardi evra.

Related posts

URSD: Bošnjaci na popisima stanovništva u regionu

Editor

NIHAD CANOVIĆ-OSNAŽENI PLAV U LIDERSKIM RUKAMA

Koronavirus: Od 23. 12. nove mjere u Hrvatskoj

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment