BiH dijaspora

Od vikenda opet pripremite pasoše kad ulazite u Sloveniju

banner

Slovenska vlada odlučila je da će već od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom i Slovenijom, objavila je agencija STA. Suspenzija Schengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom trajat će najmanje deset dana, odlučeno je na sjednici vlade.

Kako je jučer pojasnio ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar, riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama Europske unije. Detalji odluke bit će objavljeni kasnije danas, a oko 15 sati očekuje se izjava ministra Poklukara.

“Uvođenje nadzora na unutarnjoj schengenskoj granici nije novost, ali mora ostati iznimka koja se uvodi samo kao krajnja mjera koja mora podlijegati strogim uvjetima, posebice u pogledu provedbe i trajanja”, komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković ranije danas, prenosi Index.

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produženja. Italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i italijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Slovenski ministar kritizirao Hrvatsku

Sljedeće sedmice u Trstu će se sastati ministri unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, kako se navodi, insistiranje je Hrvatske da ne želi prisutnost jedinica Frontexa na schengenskoj granici. Slovenija na to već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku, ali bez uspjeha.

Slovenija i Italija više su puta upozorile Hrvatsku, koja je u Schengen ušla prije manje od godinu dana, da mora bolje zaštititi schengensku granicu, posebno granicu s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, zbog ilegalnih migracija. Pomoć je više puta nuđena i Hrvatskoj, pa i u obliku mješovitih patrola, ali je Zagreb uporno odbijao bilo kakvu pomoć.

Na pitanje kako ocjenjuje hrvatsku zaštitu vanjske schengenske granice, slovenski ministar Poklukar je u emisiji N1 Studio odgovorio:

“40 hiljada i više ilegalnih prelazaka preko slovenske granice govori sve. Ulaskom Hrvatske u Schengen stranci ne prelaze granice kroz šume, rijeke i druga opasna područja, već putuju cestama, željeznicom, pa čak i taksijem.”

Dodao je da se kod zaštite vanjske granice radi o “obvezi i povjerenju europskih država da se vanjska schengenska granica štiti u skladu sa sigurnosnim standardima”, što je, smatra, Slovenija odlično obavila.

Slovenija i Italija upozoravale Plenkovića, on odbio pomoć

Kako je jučer primijetio slovenski portal Siol, i Rim i Ljubljana prije otprilike četiri mjeseca upozorili su Hrvatsku da mora napraviti više kako bi se suzbile ilegalne migracije. Zagrebu je nuđena pomoć u kontroli vanjskih granica, posebno na granici s BiH, ali i na granicama sa Srbijom i Crnom Gorom.

Prijedlozi su išli u smjeru pomoći europske agencije za nadzor vanjskih granica Frontexa, a Slovenija i Italija ponudile su Hrvatskoj i mješovite policijske patrole. No hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je takve prijedloge jer hrvatska policija “dobro kontroliše vanjsku granicu”. Bilo je to krajem juna.

BHDINFODESK

Related posts

Danas se menjaju pravila za testiranje povratnika pri ulasku u Njemačku

BHD Info Desk Administrator

Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

BHD Info Desk Administrator

BOSANSKO AKADEMSKO DRUŠTVO U AUSTRIJI: SVOJIM SPONZORSTVOM PODRŽITE ROĐENDAN BOSNE I USPOSTAVU OBRAZOVNOG FONDA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment