Video

Zahvaljujući pjesmi “Helikopter” postao ambasador kulture Gornje Austrije

banner

Bosanskohercegovački folk pjevač Fazlija (porijeklom iz Bihaća) postao je planetarno popularan zahvaljujući pjesmi “Helikopter” koja je osvojila korisnike TikToka, potom i svjetske zvijezde od Kim Kardashian do Britney Spears, a sad je ostvario još jedan uspjeh.

Naime, pjevač je od ‘90ih nastanjen u Linzu u Gornjoj Austriji, a nedavno je proglašen zvaničnim ambasadorom kulture ove regije. Fazlija je dio turističkog promotivnog spota, a zvanični magazin regije objavio je intervju s njim.

Navodeći da u 2024. godini žele da dopru do ljudi online, uzeli su u obzir njegovu popularnost na internetu te ga angažovali za kampanju.

Cilj promotivnog spota bio je predstaviti svu multikulturalnost Gornje Austrije uz “Helikopter” za muzičku pozadinu te je krajnja poruka bila: “Svi smo mi kultura”.

“Zašto je Fazlija naš novi međunarodni kulturni ambasador? Zadatak koji smo sebi postavili u superkulturnoj 2024. godini je da upoznamo ljude, posebno mlade, tamo gdje oni zaista jesu. A to je i online. Budući da su budućnost, zaslužuju našu punu pažnju. Iz tog razloga ne može biti boljeg lika za Gornju Austriju od Fazlije”, navodi magazin Gornje Austrije, piše Klix.Raspravljajući o tome šta je zapravo kultura istaknuli su da je kultura i Gustav Klimmt, ali i sve ono što se dešava na ulicama i društvenim mrežama.

Govoreći dalje o pjevaču naveli su da je 2016. godine napisao pjesmu “Helikopter”, ali mu je trebalo do 2021. godine da postane jedna od najvećih muzičkih zvijezda na TikToku.

“Vjerujem da svako ima malo sreće u životu, a onda je na njemu da iskoristi ovu priliku i nešto od toga napravi. Šta se tačno dogodilo? Niko ne zna sa sigurnošću. Amerikanac koji je htio otpjevati pjesmu na bosanskom pokrenuo je talas na kojem je odjednom surfao cijeli svijet. I to se nije stišalo do danas”, kazao je Fazlija za magazin.Istaknuli su da je Fazlija osoba koja kao niko drugi živi “vrijednosti multikulturalizma, kosmopolitizma i različitosti” i da je unatoč svom uspjehu, ostalo sasvim normalan, prizeman primjer čovjeka iz Gornje Austrije.

“Kao i sa mojom muzikom, u Gornjoj Austriji ne postoje kulturne granice i zato sam zaista sretan što od sada mogu predstavljati svoj drugi dom”, poručio je pjevač.

Video pogledajte Ovdje.

Related posts

Engleska: Kozarčanin Emko Bešić sa američkim reperima Rob Twizzom i Tygom snimio singl “CROATIA”

Editor

Đamila Stanić: Život u Banjaluci bezbjedniji i ljepši nego u Bostonu

BHD Info Desk Administrator

Hari Mata Hari nova pjesma: “Ja sam sam što nemam tebe”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment