BiH dijaspora

ZOFINGEN: DRŽAVA – TO SMO SVI MI , SVAKO OD NAS POJEDINAČNO 

banner

U subotu 22.oktobra 2023 godine u švicarskom gradu Zofingen održana je tradicionalna manifestacija  ” Vrijeme je za prosperitet “.

U dosta sadržajnom, dobro osmišljenom programu, sa respektabilnim učesnicima , prisutnima će ova večer zasigurno ostati  u dugom i  lijepom sjećanju.

Nezvanično, ali moto manifestacije bi mogao glasiti: ” Učimo o Aliji i učimo od Alije”

Cjelovečernji program bio je prožet idejom Bosne, a kroz citate prvog predsjednika nezavisne  RBiH,  mogla se steći slika o neodvojivoj vezi Bosne i Alije.

Moderator programa ,elokventni Eso Balić je već u najavi , biranim riječima govorio o predsjedniku Aliji Izetbegoviću, kao i  o  “Prosperitet fondu” .

Zatim su  prisutnima obratio predsjednik Udruženja g. Senad Džihanović,zahvalivši se svima koji podržaju njihov rad, a posebno mnogobrojnim sponzorima večerašnje manifestacije.

Kratko je iznio  najvažnije aktivnosti  i rezultate djelovanja za protekli period,a  koji su zaista za svaku pohvalu i koji nisu samo humanitarnog karaktera, kako se ponekad stiče dojam, nego je to puno širi spektar djelovanja.

Ispred Ambasade BiH skupu se obratila zamjenica ambasadora mr. Dženeta Halilović, a ispred IZ Bošnjaka Švicarske gospodin Anel Hadžić.

Posebno inspirativno obraćanje o liku i djelu Alije Izetbegovića održao je Ibrahim ef. Husanović. Istakao je, kako se rahmetli Alija Izetbegović , kao mislilac, filozof, mudrac, političar, a prije svega kao dobar čovjek više cijeni i poštuje van Bosne, nego u samoj Bosni. Ali, ipak, život i djelo Alije Izetbegovića se najbolje može razumjeti u Bosni, jer ono je podređeno , pisano i prožeto  bosanskim duhom.

Glavni gost manifestacije bio je prof.dr. Senadin Lavić, a koji je za temu imao               ” Društveni aktivizam”. I on se na početku osvrnuo na lik i djelo Alije Izetbegovića, zatim na  događaje sa početka  90- tih godina,  historijsku važnost međunarodnog priznanje naše države u UN-u, a time ,okretanja ka budućnosti, jačanju državnih institucija , njenog prosperiteta i oblikovanju državotvorne bosanske  nacije.

Da bi država funkcionisala svaki pojedinac  mora dati svoj doprinos i svako treba da radi ono što najbolje zna poručio je dr. Lavić.

Poseban dojam, onu duhovnu dimenziju ovoj manifestaciju, dali su horovi ” Sultanije” iz Iverdona i mladi hor ” Warda” iz kanton Aargau.

Sve izvedene numere su pomno birane i odlično se uklopale u moto večeri.

Poseban aplauz i publiku na noge je digla izvedba kaside ” Devet heroja” uz popratnu koreografiju. Uz pominjanje svakog narodnog heroja izlazio bi na binu  po jedan mladić sa slikom dotičnog na majici i zastavom sa ljiljanima.

Sami kraj manifestacije , na poseban način donio je Eso Balić sa svojim orkestromi, a uz pratnju hora ” Warda”.

 Nekoliko antologijskih sevdalinki je i u publici pobudilo posebne emocije, tako da se skupa zapjevalo i manje- više  stopilo u onu poznatu uzrečicu :

” Jer jedno smo – jedno smo”.

Dovu za kraj proučio je hafiz Armin  Harbaš, a ova lijepa večer se završila zajedničkim fotografisanjem  svih učesnika manifestacije. 

Mensud Alićušić

Related posts

(Video) Dano DB nastavio porodičnu tradiciju: Bratić Osmana Hadžića sve popularniji reper u Austriji

Video ‘Domovina – Vaša poslovna destinacija’ poziva dijasporu na ulaganje

Došao iz dijaspore na odmor i nastradao na Makljenu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment