Bosnia Appeal

Dijaspora iz Danske izgradila kuću spasa i poklonila je bh. planinarima

banner

Početkom oktobra zvanično je i uspješno završena akcija bh. građana naseljenih u Danskoj koja je nosila radni naziv “Bivak”.

Cilj akcije je bio izgradnja tzv. kuće spasa, odnosno malog bivka, rečeno planinarskim rječnikom. Organizatori ove akcije bili su BH Radio Odense i UBLO (Udruženje Bošnjaka logoraša Odense).

Ovaj mali objekat je poklon iz dijaspore svim planinarima u BiH ili preciznije, svim onim koji krenu prema vrhovima Treskavice.

Od ideje do realizacije protekao je period od samo desetak mjeseci pa se s pravom može reći da je projekat bio i više nego uspješan.

Bh. građani naseljeni u Danskoj su finansirali kompletan projekat ali ga sami nisu mogli realizovati.

U realizaciju projekta su bili uključeni i planinari dva planinarska društva EPD ”Treskavička jezera” i PD ”Visočica” Sarajevo. Bez njihove pomoći projekat bi ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Objekat se nalazi u reonu Treskavice i nosi ime ”Pašina Kuća” a nalazi se na nadmorskoj visini od ca.1992 m što ga čini ”najvisočijim” bivkom u BiH.

Interesantno je da je bivak dobio ime po mačku Paši kojeg su planinari našli gotovo mrtvog na obroncima Bjelašnice. Mačka su prebacili do Sarajeva gdje je u zadnjem momentu operisan i spašen od sigurne smrti.

Inače, objekat je višenamjenski i otvorenog je tipa, što znači da neće biti zaključavan. Bivak može koristiti svako kao mjesto za odmor prije uspona do vrha Treskavice (Mala Ćaba 2088m/nv) ili kao sklonište u slučaju nevremena.

Bivak se može koristiti i kao mjesto gdje se može skloniti neko ko se osjeća loše ili neko ko je zadobio povrede tipa uganuće zgloba ili loma noge, ruke i sl.

Bivak je dakle mjesto gdje se može bezbjedno skloniti i sačekati pomoć GSS-a (Gorska služba spašavanja). U navedenom objektu može prenoćiti max. 6 osoba a zaklon od nevremena može naći duplo više osoba.

Izgrađen je na mjestu gdje pristup motornih vozila (kamiona, terenaca) nije moguć pa se sav potrebni materijal za gradnju morao iznositi na leđima što je bilo vrlo zahtjevno.

Taj vrlo teški posao odradilo je tridesetak planinara ova dva navedena planinarska duštva a sa njima su jedan dan bili i planinari PD ”Azimut 135” iz Zenice.

Posebno se zahvaljujemo Njegošu Kalajdžiji koji je projektovao bivak i bio glavni izvođač radova na istom.

Projekat ”Bivak” će u budućnosti biti i posebna vrsta testa za njegove korisnike.

Vidjet ćemo za nekoliko mjeseci u kakvom će stanju biti ovaj objekat u koji je uloženo dosta truda, novca i ljubavi. Nadamo se iskreno da će ga vandali zaobići.

Objekat će biti predat pod ingerenciju Gorske službe spašavanja (GSS, stanica Sarajevo) koji će o objektu voditi brigu.

BH Radio Odense i UBLO Odense imaju potrebu da se zahvale svima koji su bili dio ovog projekta a posebno se zahvaljujemo:

Svim donatorima iz Danske, EPD ”Treskavička Jezera”, PD ”Visočica” Sarajevo, PSD ”Energoinvest”, PD ”Azimuth 135” Zenica, Emiru Jusubašiću, Eminu Giboviću i Njegošu Kalajdžiji koji su ovom projektu dali svoj maksimum da projekat bude završen u roku i onako kako je planirano.

Bilo bi nam posebno drago ako bi ova akcija BH građana iz Danske podstakla naše ljude koji žive i rade u drugim zemljama da i oni odaberu neko planinarsko društvo i za njih izgrade jedan bivak na jednoj od bh. planina.

Švedska, Holandija, Švajcarska, Norveška, Njemačka, Austrija, Belgija, Luxemburg… svako po jedan bivak. Nije skupo a planinarima bi značilo puno.

BH Glas / Mensur Graca / BH Radio Odense

Related posts

Dodijeljene nagrade ‘Dobro’ za filantropiju: Bračni par Tanović iz New Yorka među dobitncima

Editor

Starica Emina Dedić u svojoj 87. godini dobila adekvatan smještaj

Urednik BiH Info Desk

Kozarac – Samohranoj majci troje maloljetne djece gradi se kuća

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment