BiH dijaspora

Albany: Svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

banner

Produženi vikend za američki dan zahvalnosti /Thanksgiving/ bio je odlična prilika da Medžlis 3 Islamske zajednice Bošnjaka Svjeverne Amerike, koji obuhvata zajednice istočne obale, da zakaže druženje bošnjačke omladine i svečano obilježi 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Domaćin ovih susreta je bila Asocijacija Bošnjaka Albanya, a domaćinski su sve odradili imam u ovoj zajednici Jasmin-ef. Mujagić koji je bio koordinator programa.

Nakon okupljanja imama džemata Medžlisa 3 i omladine, održane su sesije / predavanja za mlade Bošnjakinje i Bošnjake. Bilo je vremena i za druženje ali igranje košarke i odbojke na parketu sale u centru Asocijacija Bošnjaka Albanya.

U večernjim sastima održan je svečani dio programa koji je bio posvećen domovini Bosni i Hercegovini i Danu državnosti.

Glavni imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija mladima je čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine i predstavio program, dok je hartfordski imam mr. Šerif-ef. Delić govorio o mladima i Bosni, postavljajući desetak pitanja o domovini o kojima treba razmišljati i dati adekvatne odgovore. Jasmin-ef. Mujagić je imao kritički stav, s razlogom kritikujući određene postupke mladih.

Ujedno je putem video projekcije predstavio ostvarene projekte mladih Medžlisa 3.

U programu su učestvovala tri hora i folkorna grupa prelijepih djevojaka i momaka iz Albanya, New Yorka i Hartforda. Primjetljvo je da su uložili veliki rad i trud da se uvježbaju kako bi njihovi nastupi bili što bolji. I bili su svi odlični.

Naravno tu je za muzički dio programa bio odlični Bilal Zukan, koji je recitacijama, ilahijama, kasidama upotpunio cjelokupan program, a kojem je uštimanim glasom davao podršku mr. Šerif Delić.

Glavni imam Neimarlija ispred Medžlisa 3, za odličan rad nagradio je tri hora po $1000 dollara za kupovinu novih haljina.

Pored Glavnog imama Neimarlije, ef. Mujagića iz Albanya, ef. Delića iz Hartforda, u programu i sesijama su učestovali mr. Idriz-ef. Budimlić, imam BHICNY, Ahmedin ef. Mehmedović – imam iz Utice, Zinaid-ef. Granić iz Carlisle, Begzudin-ef. Jusić iz Mechanisburga – Harrisburg, Amsal-ef. Memić iz Utice, Šaban-ef. Šlivar iz Syracusea.

Srdačne čestitke svim učesnicima programa, kao i Odboru domaćina na čelu sa predsjednikom Deniso Klapijom i članovima zajednice koji su odradili tehničke dio pripreme od narudžbe/spremanja i posluživanja više bogatih obroka.

Bnet

Related posts

Norveška: Visoke škole najčešće završavaju mladi ljudi porijeklom iz Kine, Šri Lanke, Indije, Vijetnama i Bosne i Hercegovine

Karantin na Bjelavama počeli napuštati bh. građani iz Švedske

BHD Info Desk Administrator

SAD: Kongresmen Bill Huizenga pridružio Kongresnoj skupini za Bosnu.

Leave a Comment