BiH dijaspora

„Jedna si, jedina“ – širom Australije obilježen Dan državnosti BiH

banner

Veliki broj bosanskohercegovačkih zajednica u Australiji obilježio je na veoma svečan i emotivan način Dan državnosti BiH, iskazujući tako ljubav prema matičnoj zemlji, te promovišući vlastitu kulturu kao dio širokog spektra australijskog mozaika multikulturalnosti. Dajući doprinos obilježavanju ovog važnog praznika prošetali smo se većim gradovima Australije, i zavirili na svečanosti koje su priređene u Melbourneu, Perthu i Sydneyu. Sve su imale jednu zajedničku notu: kucale su istim damarom ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini.

Benjamin Đogić

Na inicijativu mladog Benjamina Đogića iz Geelonga organizovana je proslava praznika u srcu Melbournea, tačno u podne 25. novembra, na popularnom Federation Squaru, na kojem je podignuta bosanska zastava, dok su se na grandioznim ekranima centralne bine smjenjivale čestitke i fotografije bosanskih lijepih gradova. Lica prisutnih Bosanaca i Hercegovaca bila su ozarena i ushićena. Evo, šta su neki od prisutnih rekli o značaju obilježavanja najvećeg bosanskog praznika:

“Ovo je nešto posebno, svi smo zajedno pjevali Jedna si, jedina…naša zastava se ponosno zavijorila u centru Melbournea.”

“Značajno je jer se potvrđuje njeno postojanje, mada je neki negiraju.”

“Za mene je ovo jedna emotivna uspomena na sve što se desilo u Bosni i Hercegovini, ali i ljubav prema njoj. Treba da širimo tu ljubav, da ne zaboravimo odakle smo došli, i po mogućnosti da se vratimo.”

“Doživjeti ovo da proslavljamo Dan državnosti BiH usred Melbournea je stvarno veličanstveno!” 

A organizator događaja Benjamin Đogić je rekao: “Duša mi je zaista puna, vidjeti ovolike ljude iz svih zajednica, dijelimo svi istu ljubav prema Bosni I Hercegovini, nemam riječi…” 

Melbourne

Od svog osnivanja KUD Dukat iz Melbournea organizuje svoje godišnje zabave uz proslavu Dana državnosti BiH, pa je tako bilo i ove godine, uz opasku mnogih prisutnih da je bilo i najljepše. Cjelovečernji program je bio svojevrstan kulturni događaj, koji je svečano i šarmantno vodila predsjednica Kud-a Dukat, gospođa Senada Ekić. Obraćanje ambasadora BiH u Australiji, Nj.E. gospodina Kemala Muftića, te članice parlamenta Viktorije, gospođe Lube Grigorovič, nastupi mlade violonistice Lane Šapčanin, i interpretatorke sevdalinki Maise Hot, dramski nastup teatarske sekcije, i naravno, kulminacija u spletovima igara svih grupa KUD-a Dukat i igra KUD-a Mladi Biseri, sažetak je programskog bogatstva ove izuzetne večeri. U svom govoru ambasador Muftić je istakao značaj Deklaracije ZAVNOBiH-a, naglasivši njenu stalnu aktuelnost.

Također je i BH Centar Springvale iz Melbournea i ove godine upriličio dvodnevnu svetkovinu, povodom Dana državnosti Prve domovine. Po riječima glasnogovornika ove organizacije, gospodina Fuada Mehmedovića, BH Centar već dugi niz godina održava svoju tradiciju teferiča, pa i akšamlučenja, koji počinje u kasnim satima subotom gdje se na ražnju peče bik, nastavlja nedjeljom ujutro i traje do večernjih sati. Sve uz druženje, pjesmu, igru i priče, a ove godine je dodatno organizovan i turnir u malom nogometu.

I u Perthu je organizovana proslava Dana državnosti BiH u Bosanskom kulturno-sportskom rekreativnom centru i to već 28. put, kako nas je izvjestio njegov direktor i osnivač, gospodin Muhamed Merdžanić. Po njegovim riječima proslava je bila jedna od najuspješnijih do sada uz veliki broj posjetilaca i bogat kulturno- zabavni program.

Perth

“Primjetili smo da široki spektar ljudi koji su došli, od male djece, do onih u starijoj dobi, nose Bosnu u duši, takva je atmosfera bila, da su se svi osjećali kao da su u Bosni i Hercegovini”, istakao je gospodin Merdžanić.

A Bosanci I Hercegovci iz Sydneya su priredili veličanstvenu proslavu Dana državnosti svojoj voljenoj domovini Bosni. Svečana akademija pod pokroviteljstvom počasnog konzula BiH u NJW, gospodina Amira Šahinovića, a uz saradnju mnogih organizacija održana je u Bosanskom kulturnom centru. Konzul je pozdravnim govorom otvorio akademiju, a čestitke povodom Dana državnosti BiH uručili su i članovi Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i Željko Komšić putem video linka. Skupu su se obratili i predsjednik Vijeća bosanske zajednice Safet Alispahić, koji je u ime Vijeća dodijelo priznanja za dugoročno djelovanje u bh. zajednici NJW: horu Modra rijeka (sa dirigenticom Slađanom Hodžić), Mirsadu KadićuSenadu Baliću Muhamedu Kumaliću. Po riječima glavne koordinatorice programa, direktorice Bosanske etničke škole, gospođe Maide Vugdalić, uslijedio je veoma bogat kulturni program. KUD Zambak i hor Modra rijeka su pokazali i ovaj put da su istinski čuvari bosanskohercegovačkog naslijeđa. Fikret Kolarić, razgalio je prisutne svojim pjesmama narodnog melosa. Bosanska etnička škola se ovoga puta predstavila horskim nastupom izvedbama sevdaha, uz pomoć umjetnice Nele Trifković iz Melbournea i njenog benda Saray Iluminado.

Sydney

Eto, tako se proslavljao Dan državnosti BiH u većim gradovima u Australiji, uz nepatvorenu emociju ljubavi, ponosa i nade da će jednom harmonija zavladati svim prostorima jedne i jedine BiH.

Pripremila: Aiša Hadžiahmetović

Related posts

U Njemačkoj uhapšen Adis Abaz iz BiH, zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine

Editor

Geteborg: Prvi sajam knjige bosanskohercegovačkih autora u Skandinaviji

London: Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić na komemoraciji žrtvama genocida Srebrenice

Leave a Comment