Sport

DANSKI DRAGULJ – S PRKOSOM I PONOSOM BOSANSKIM

banner

Novo ime u ženskoj “A” fudbalskoj reprezentaciji BiH je Emma Veletanlić iz Danske, čiji su roditelji iz Bosanskog Novog

Bosanski Novi do posljednjeg rata bio je grad sporta, posebno fudbala. U gradu, gdje se ljube Una i Sana, ponikle su mnoge nogometne veličine. Iz bosanskonovske „Slobode“, najstarijeg Jugoslavenskog Kluba, osnovan 1910. godine, ponikli su mnogi vrhunski fudbalski majstori: Džemil Mustedanagić, Dragan Vujanović, Džemil Cerić, Emir Mulalić, Mustafa – Cuci Arslanović, Satko Ahmetanović, Zdravko – Cuni Radmanović…

Prvi put među fudbalske veličine, a čije porijeklo potiče iz Bosanskog Novog, upisala se i jedna žena. Riječ je o Emmi Veletanlić iz Danske. Njeni roditelji Ahmedin – Medo i Baisa – Bisa Veletanlić, do belaja u Bosni živjeli su u bosanskonovskom naselju Prekosanje. Emmin otac Medo, tako su ga zvali, bio je izuzetno talentiran fudbaler. Već sa 16 godina prebačen je u prvi tim „Slobode“. Veliku fudbalsku karijeru prekinuo mu je rat u BiH. Krajem 1992. godine porodica Veletanlić, koju je predvodio Medin otac Nurija izašla je iz bosanskonovskog pakla. S Nurijom su bili, njegova supruga Ismeta, sinovi Almedin i Sabahudin, te dvoje djece njegovog brata. Prvo stanište bilo im je izbjegličko naselje u Varaždinu (Hrvatska), a potom su, s početkom 1993. godine, uputili se u novu neizvjesnost, u državu Dansku. Bio je to novi životni početak za familiju Veletanlić. Kao i uvijek, početak je svaki težak, ali se vrijedni i odgovorni Veletaliću brzo uklapaju u novu sredinu. Medo se odmah uključio u fudbalski klub, gdje su ga zapazili kao dobrog znalca fudbalske igre. Postao je poznat, prvo fudbaler, a kasnije i kao trener. Emma, koja je rođena 18. maja 2003. godine, već kao mlađahna djevojčica, počela je odlaziti s ocem na treninge i pratiti njegove utakmice. Zavoljela je tu igru, a kada se obratila ocu sa željom da bi i ona počela trenirati fudbal, imala je podršku cijele familije. Uz rad i talenat postaje veoma brzo zapažena u tom regionu. Iako igra u obrani, znala je praviti često izlete u napad, pa i postizati golove. Sve je to rezultiralo da je pozove poznati prvoligaški Klub Kolding IF. Njene igre su doprinijele da veoma brzo je uvrste u reprezentaciju Danske u U16, pa U17, te U19. Odigrala je 20 utakmica i postigla dva zgoditka.

Mnogi su mislili da će Emma postati reprezentativka Danske „A“ selekcije. No, gle čuda, bosanski prkos, ponos, inat, njenih roditelja utkao je mnogo toga u Emmino biće. Prihvatila je poziv naše selektorke BH reprezentacije i uključila se u naš “A”-tim. Debitirala je jučer, 01. decembra: Slovenija – BiH 2:1 (0:1).

Našoj Emmi, sada i s BH pasošem, želimo još mnogo nastupa za naš „A“ tim ženske fudbalske Reprezentacije BiH. Pred njom je blistava karijera, jer Emmi je tek 20 godina!

Ferhat Korajac

https://www.nfsbih.ba/vijesti/nogomet-z/a-reprezentacija-z/zmajice-u-sloveniji-prvi-put-porazene-u-ligi-nacija/

Related posts

FK Željezničar: Novi predsjednik kluba je Nazif Hasanbegović

BHD Info Desk Administrator

U prvom pretkolu Lige prvaka FK Sarajevo gostuje u Velsu

Editor

Čeferin i Begić u Sarajevu svečano otvorili novu zgradu N/FS BiH

Leave a Comment