BiH

Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH: Otvorena izložba „Nestala djela“ u Tuzli

banner

U organizaciji Centra protiv krijumčarenja umjetninama , uz podršđku Misije OSC-a BiH u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba pod nazivom „Nestala djela“,“i panel diskusija“ tema“ Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH“.
Na osnovu podnesenih prijava nadležnim institucijama u BiH se traga za 188 umjetninama , dok je broj nastalih umjetnina znatno viši, istakao je iozmeđu ostalog Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama BiH.
Sa ovom izložbom Centar protiv krijumčarenja umjetninama želi skrenuti pažnju javnosti na borbu protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH. CPKU je izložbu do sada predstavio 2016 godine u Umjetničkoj galeriji BiH,te 2021 godine u Parlamentarnoj skupštini BiH .Posjetiocima i učesnicima panel diskusije su predstavljenje reprodukcije i informacije o uništavanju i krađama na arheološkim nalazištima, zaplijenama ilegalnoj prodaji artefakata, preko društvanih mreža, korištenju detektora metala za nelegalno istraživanje i pljačke.
Na izložbi su predstavljena Crvena lista ICOM-a o potencijalno ugroženim predmetima kulturne baštine Jugoistočne Evrope. Na Panel diskusiji učešće su uzeli predstavnicii : Uprave za indirektno oporezivanje, Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA, Granićne policije BiH, Interpol BiH ,Službe za poslove sa strancima, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova –AEPTM , EMUP, MUPRS,MUP TK, MUPKS,  MUPŽŽH.
Tužilaštvo TK , Komisija za očuvanje Nacionalnih spomenika BiH , UNESKO-a, ICOM-a,Zavod za zaštitu kulturne povijesne baštine HNŽ i HHŽ , Umjetnička galerija BiH , Muzej istočne Bosne , Arhiv TK, Narodna i Univerzitetska biblioteka Derviš Sušić , Narodno pozorište Tuzla, Balkan Museum Net Work , predstavnici Ministarstva kulture,Akademske zajednice , nevladinih sektora, kao i privatni kolekcionari.
Učesnici će biti upoznati sa trenutnom situacijom kada je u pitanju ilegalna trgovina umjetninama BiH i šire. Na Panel diskusiji je predstavljeno pokretanja inicijative koja se odnosi na borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima , pranje novca, finansiranje organizovanog kriminala i terorizma iz stredstava stečenim ovim kriminalom.
Ovaj događaj se organizuje u povodu obilježavanja 14.novembra Međunarodnog dana protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima koji je UNESKO ustanovio 2020 godine u znak na sjećanje na potpisnike Pariške Konvencije iz 1970 godine kao prvog instrumenta međunarodnog prava za zaštitu kulturnih dobara.
Parneri i organizator događaja su Centar protiv krijumčarenja umjetninama CPKU, Misija OSCE-a u BiH , Internacional Republika Institut-IRI i Centar za kulturu Tuzla.

Duška REBIĆ

Related posts

Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

Iz Nezuka krenuo ‘Marš mira’: Hiljade ljudi odaju počast žrtvama srebreničkog genocida

Copo Sejo

Na sastanku Dodika i Lavrova u Lukavici nije bilo zastave Bosne i Hercegovine: Odvojili RS od BiH!

Editor

Leave a Comment