BiH dijaspora

NA SASTANKU RUKOVODSTVA SSD BiH: USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU I PLAN RADA U NAREDNOM PERIODU

banner

U subotu, 2. decembra 2023. godine održan je sastanak rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) na kome je analiziran rad u proteklih šest mjeseci i planirane aktivnosti u narednom periodu.

Online sastanku preko Zoom aplikacije prisustvovali su članovi Glavnog i Nadzornog odbora SSD BiH, iz: Australije, Kanade, Švedske, Danske, Norveške, Belgije, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Turske i predstavnica žena.

U svojim izvještajima, uglavnom su isticali da se najveći broj aktivnosti u zemljama koje predstavljaju u SSD BiH odvijao u junu i julu, povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i u novembru, povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Naredni sastanak rukovodstva SSD BiH planiran je u januaru 2024. godine, u Izmiru (Turska), a do sljedećeg Kongresa planiran je i sastanak u Briselu i posjeta EU parlamentu, organizovanje biznis konferencije i konferencije o dopunskom obrazovanju na maternjem jeziku u dijaspori, kao i održavanje tradicionalnog 19-og po redu SP dijaspore BiH u futsalu..

Većina učesnika sastanka govorila je o potrebi većeg i organizovanijeg angažovanja aktivista BiH u dijaspori na lobiranju za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU integracijama, u zemljama u kojima žive, ističući neophodnost bolje i konkretnije saradnje institucija i predstavnika vlasti iz BiH sa organizacijama dijaspore, što bi svakako donijelo veće rezultate.

H.H.

Related posts

Bošnjačka manjina u Hrvatskoj o obilježjima koje je izabrala kao svoje: Ljiljani oduvijek bili bošnjački simbol

Apel aktivista za upis u bh. dopunsku školu u Melburnu: Australija nam nudi besplatno učenje, a mi spavamo

Lyon: Povodom Dana državnosti BiH sportsko-humanitarna manifestacija

Editor

Leave a Comment