BiH dijaspora

In memoriam Sabahudin Bahtijaragić Cober:  Posljednji banjalučki boem

banner

U Örebru u Švedskoj, nakon duže bolesti, iznenada je, u 75-oj godini, preminuo Sabahudin Bahtijaragić Cober, Banjalučanin, glumac, recitator i kulturni djelatnik, boem i ljudina, čovjek plemenite duše.

Sabahudin Bahtijaragić Cober, rođen je u Banjaluci 1. maja 1949, kao treće dijete Hamdije i Hajrije Bahtijaragić. Cober je bio pravi Banjalučanin, tipičnijeg ne može biti: veseljak, dobričina, meraklija, sav tuđi, omiljen u raji, bile su to sočne, godine života, bekrijanja i ljubavi; volio pjesmu, svirao gitaru: uz Vrbas i Suturliju, u društvima raznim (Vino i gitare…)!

Djetinjstvo i mladost proveo je u banjalučkim kulturno-umjetničkim društvima i pozorištima. Kulturni radom se bavio i u Švedskoj.

Cober je u 44-oj godini života protjeran iz Banjaluke 1993, gdje je i zatvaran u ”Mali logor”: nikada to ne može zaboraviti, kao ranjeni lav, ne mrzi ni one koji su ga protjerali; bez Banjaluke, u mislima i snovima, ne može; bio je kao ”riba na suhom”, u svakom razgovoru Banjaluka i dani života, pjesme, druženja sa običnom rajom, najčešće iz kulture i pozorišta, sa glumcima sa ”dasaka koje život znače”.

Dolaskom u Švedsku, 1993. godine: Ljusne, odmah se uključio u bh. udruženje i vodio između ostalog folklornu i dramsku sekciju. Kasnije je preselio u Örebro, gdje se afirmisao u bh. udruženju „Miris“, te Udruženju Banjalučana „Zelena rijeka“, ali i pročuo diljem Švedske: nema značajnije manifestacije, priredbe ili okupljanja bez Cobera, koji se posebno istakao na gotovo svim (bilo ih je 26) saveznim i regionalnim smotrama kulture. Poseban doprinos Sabahudin Bahtijaragić je dao Savezu Banjalučana u Švedskoj, gdje je bio aktivan i nastupao na svim susretima Banjalučan, ali i šire. Cober je u Švedskoj proveo punih 30 godina; dva života: banjalučki (i u snovima) i švedski..(realni)!

Odlaskom Sabahudina Bahtijaragića Cobera Banjaluka je već odavno siromašnija za jednu široku ljubav, za ugušeni šapat, za poetsku šutnju koju je znao da skriva negdje duboko, duboko u duši, pateći bolno, tiho i neprestano za svojom šeher-čaršijom Banjalukom! Zabavljač za druge, veseljak za obeshrabrene, utješitelj za ranjene i bolne, njegova gitara i pjesma se vremenom stišavaju, zamaraju, utihnjuju i jedva se jedva i razaznaju riječi „Majko, nemoj plakati…jer život traži svoje” – napisao je Zlatko Feliks Pregl.

Iza Sabahudina Bahtijaragića Cobera ostao je sin Saša (1976), koji danas živi u Malmöu i ima kćerku Ninnu (2011), unuku Coberovu i veliku ljubimicu i didinu ”Curu”, koju je on obožavao

Sabahudin Bahtijaragić Cober će biti pokopan u Örebru: u četvrtak 14. decembra 2023. u 13:30 sati na Muslimanskom mezarju u Örebru uz članove porodice, udruženja ”Miris” i udruženja Banjalučana ”Zelena rijeka” a u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Neka Ti je rahmet veliki, dragi naš Coberu, neponovljiva ljudino!

Piše: Fikret Tufek / BHRF Press

Related posts

Perth: Uz Dan državnosti BHKR Centar obilježio četvrt vijeka uspješnog rada

Urednik BiH Info Desk

Frankfurt: Veliki ineres za tradicionalnu manifestaciju Noć Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Pedagogija dokumentarca: Iako rođena Zagrepčanka, Beširević je ostala vezana za BiH, zemlju njezinog porijekla

Editor

Leave a Comment