Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 523: ”SVI NA KOLO”, AUTI, AVIONI I – MIII  

banner

Piše: Sead Hambiralović

U nedelju je trebala ići angažovana i motivaciona kolumna, bez uobičajenih stereotipa i prepisivanja ranijih čestitki i kako već ide. A kada se ono hoće ”padao” je današnji utorak za redovnu, skoro da se nazove Dan ”D” dokle smo dogurali. I pride da sve zaokruže jučerašnji preleti borbenih aviona sa zapadne strane.

MIR TREBA ”ZASLUŽITI”

Pisano je o ljetošnjem sastanku oko mogućnosti započinjanja nekih mirovnih inicijativa – da baš krenu sa Drine! Kao ”uvod” spomenuo onaj bombarder na bosanskom nebu i koliko je do (i) naaas a ne ovih i onih sa strane.

Ne ide, pa ne ide.! A sve je napisano o tome. Čarobnog štapa nema a velika je muka i trud oko ”zaobljavanja” u pisanju, protežiranje razuma koji će da se ”primi”. Plus vrijeme, koje treba da tekst malo ”odleži”. Zato sam u u zadnji čas  poručio portalu Bolja Tuzla da u nedelju ne ide  objava, a nekoliko sati ranije i portalu dijaspore BHDINFODESK. Preticalo  izuzetno važno jer se spremam  za nevjerovatnu sesiju i teško je sve posložiti  odjednom. A na  fonu djela psihijatra Roberta Torre koje je nemal izazvao ”revoluciju” u susjednoj Hrvatskoj i sjajno za paralele i iskustva koja sam imao u zadnje tri godine a tiče ”staromodne” struke kod naaas.

I dok se mi tako naduravano i gledamo u nebo, juče od FB stiglo podsjećanje na prošlogodišnju kolumnu o velikom priznanju Sloveniji.

 TAKO TO RADE SLOVENCI

 “Slovenija je proglašena za najčistiju državu na svijetu. To je samo zasluga njenih građana. Tako izgleda rodoljublje, a ne busanje u prsa i mlataranje zastavama. Na ovaj način se pokazuje patriotizam.”

S razlogom citirao Fb objavu grupe Naše Podrinje. A već deset godina zbog stida ne želim objaviti fotose kada se preko lamela Hidroelektrane “puste” na hiljade flaša i druge plastične ambalaže da plutaju Drinom pored Zvornika – do Save, ušća u Dunav a vjerovatno mnoga “dobaci” i do Crnog mora.

Naravno, čestitke prijateljima: Špeli, Ismaru, familiji Silve Grögl , Vladimira Hrena…! Još od prvih davnih posjeta Slovenije odmah dojmili ulični slavoluci sa natpisima SVI NA KOLO. Ostale uspomene na Vipavu, Postojinsku jamu, Ljubljanu, Maribor, Celje, Kranj, Bled, Slovenske Konjice i Pohorje. Na Googlu mogu se naći prelijepi fotosi, ali treba poštovati pravila oko autorstva – kratko je vrijeme da se traže odobrenja.

A kao “ilustracija” postavljena slika Auto 1969. akademika i renomiranog umjetnika Ismara Mujezinovića koji je ostavio brojne tragove u deželi i šire. Mogla biti koicidencija: više od pola vijeka kod nas “svi u auto”, a Slovenci svi na kolo – (biciklo) i haj u prirodu. Tako Slovenci i ovo veliko priznanje nije slučajno. A “moji” Norvežani u mnogo čemu odmakli su još dalje, link: Bijeli golub ponovo (ne) leti 206/ 93: Bijeli golub ponovo (ne) leti 206/ 93: TAKO TO RADE …

______________ 

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja  na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Osniva se POKRET ZA ODLAZAK: „Kupovaćemo ljudima KARTE U JEDNOM SMJERU i pomoći im da žive, a ne preživljavaju“

Hrvatsku za pet godina napustilo 300.000 građana

Editor

“Rekao sam mu ‘Ja sam tebe ubio’, a on meni ‘Daj ne s***’. Kada sam ispričao detalje, lice mu je promijenilo izraz”

Leave a Comment