Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 526: MOŽE LI SE ISPRAVITI KRIVA DRINA?

banner

Piše: Sead Hambiralović

Ili, može li ovaj svijet u boljem smjeru i gdje smo u svemu tome? Nigdje sa ovakvim ”trabantima”, naduravanjima, kapricima… ”Talašika”, taman za potkusurivanje nekih mnogo važnijih planova. Ima li išta da je do naaas i koja poniženja i bez stida što nas neko sa strane ”podučava” kako DaBudeBolje.

Ovo sa Drinom u naslovu postavio jedan iz struke, kada je sagledao čime se bavim. A naše ”struke”, kako koja, politika najgora! Odgovorio sam potvrdno, hipotetički – DA. S prve Armin Karabegović i Milica Martinović.   Poduže o svim nepravdama ovog svijeta u jednom tekstu, ukucatI na Google: Željko Radojević, može li se ispraviti kriva Drina?” S svedeno u ovoj rečenici:  ”Ispravljanje istorijskih grešaka dovodi do novih…”.

Taj iz važne struke, uz obrazovanje moguće najbitnije za ovo(ne)vremena ”stanja” (analizirati lica naših lidera i komšijskih, op.a.), gledao ”naširoko” i otšutio. Njegovo je utrenirano da ti ”krkne” ove ili one  lijekove. S početka blaže doze koje se pojačavavaju. A gdje su ostale brojne terapeutske mogućnosti oslonjene na prirodu i logiku? (Jedna naša dijasporka iz Austrije veli da za lijekove daje oko 300 evra tako da za penzionerski ”život” ostane samo 247). Problem je ako se navikneš, recimo na tablete za spavanje pa broj u gluho doba ovce zadžabe.

E pa nisam iz te priče. A maske su pale sa koronom. Princip je princip i pride koje je novce i nerve izgubio slavni prekodrinski teniser sa odbijanjem   da se vakciniše.  

A otkrovenje djelo psihijatra Roberta Torre koji je nemal izazvao ”revoluciju” u zapadnom susjedstvu sa svojim knjigama i javnim nastupima. I sve ”uz nos” najodgovornijima, pa i oko korone. Dovoljno je bilo odgledati nekoliko intervjua dok iznosi svoja stajališta i – ode. Srce – i ne otišlo jer je ”čaknuo” u osinjak, onda zavist kolega i zamal da ostane bez posla, onda interesne zone jer sve vrti oko novca!


ZAŠTITA OKOLIŠA

Sveukupno prijetnje sa svih strana, a najgora pomirenost- biće što će biti. E pa, nemirenje sa postojećim makar je ”nešto”, bar pokušati i obradovao poziv Eko- zelenih Tuzlanskog kantona na okrugli sto u povodu obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja o zaštiti okoliša. Posebno zanimale ekološke inovacije u zaštiti i mjere za unaprjeđenje kvaliteta okoliša (zelena tranzicija). Na neki način dijelom u paraleli sa time mojim (prilog miru, obrazovanju mladih, ekologija i zdravstveni aspekt uvezan sa slanim jezerima, te Kozlučkim i Vitiničkim kiseljakom). Nikako da se institucionalno krene, a fokusirano ponajprije na dva komšijska grada TZ – ZV. Haman je ”problem” šro nema cenzora, bez IMT-a, ni ovoga, ni onoga ko iza politički stoji. A znakovito je  ”ometanja” prošle kolumne ”Drama jedne slike”. Dobacila dokle je dobacila, taman!

I, napokon, NVO sa energijom ćemu poseban ton daje prof.dr. Muhamed Omerović koji je na čelu. Na isteku ljeta prvi put pozvao- dopalo društvo, a sada potvrdilo da su odlična adresa! Sve može s ljudima i okrugli sto sa tip- top inicijativama. Senija Memić biflala ekološka iskustva iz Živinica – daju razultate kazne, Saliha Paočić da su u okviru škole u Bešigovcima ugajgulili tri voćnjaka, sa učenicima i džem prave- bravo! Pa imaju se čime pohvaliti i u Čeliću, a vau na kraju prijedlog da se formira dječiji ekološki parlament!

Pored (ne)rješivog problema oko aerozagađenja akutni su i riječni tokovi. Na sesiji Eko- zelenih vrlo ambiciozno je najavljen cilj da se jednog dana i Jala zazeleni čista / You Tube

NEGDJE OBJERUČKE, KOD NAS NI ”MUKAET”

E pa, i jedan ovakav je imao šta reći oko nekih skandinavskih iskustava a nakon definitivnog povratka prije tri godine o nevjerovatno lošim sa  tuzlanskom i kantonalnom administracijom. A pisano kako se ”zatalasalo” 96. i 97. na nivou Grada i Kantona oko najave izgradnje GljiveMira u čijem programu su razvoj mira i ekologije imali dominantno mjesto. U prošloj kolumni po lijepom spomenut Selim Bešlagić, a tek podrška tadašnjeg guvernera Jamakosmanovića i minnistra obrazovanja Nihade Latifagić. Dovoljan je bio kratki prijem i njihovo pismo osnovnim školama. Dječije zastave naših učenika pokazale su se najboljim na internacionalnom konkursu i obišle Skandinaviju, dobacile i to Velsa i biće najdragocjaniji eksponet buduće muzejske postavke Bijeli Golub.

A za nevjerovati ono zaredom kilavljenje sa dvjjema osnovnim školama da učenike odvedu na Kapiju i šta vele za stand gdje se pred novogodišnje praznike serbes prodaju ratne igračke! A pošto nije u nastavnom planu da  tražim ”odobrenje” od  ministra. Jaaaa, ko meni to treba – namjesto zahvale na inicijativi i sami obava. U Skandinaviji prije 20 godina objeručke sve prihvaćeno i te ”igračke” maknute iz prodaje!

ČIKO, ZAŠTO STE BACILI FLAŠE?!

Pošto su nam iznad glava poćeli letjeti (i) ratni avioni, drugdje ratovi i prijetnje sa najcrnjim scenarijima, ključ našeg opstanka je odmah i sad učiniti koliko se može. Makar i ta mrvica u svome okruženju, ćuće se kao dobra vijest. Između ostalog ekološko obrazovanje dok sasvim nije kasno, a sve pod motom Putovanje u zelenu budućnost. Pošto se zaklinjemo u djecu prijedlog da se iz predstojećeg događaja ”izvuče” bolna istina.

Desilo 97. kada sam se vraćao sa ljetovanja sa grupom tuzlanske djece čiji sam bio gost pred održavanja Dana GljiveMira u dvorani Mejdan. Autobus je zastao negdje iza Mostara pored jedne česme. Vozač samo što je otvorio prednja vrata u žbun je zafijario dvije plastične flaše.

Sa prvog sjedišta će desetogodišnji dječak:

– Čiko, zašto ste bacili flaše?

Vozač se brecnu iznenađen i prije nego išta odgovori dječak preduhitri.

–      Dvjesto godina trebaće da se te flaše u prirodi razlože…

Vozač odmahnu i više će za sebe:

–      Ko da ću živjeti toliko…

Dalje ne treba – pametnom dosta. A za one druge ima- nema sredstava da se zaredaju bilbordi i video – klipovi sa ovom sekvencom. Sto puta preće nego ine tantavice, obaška estrada koja na takvima zgrće pare.

____________                                                                                                          

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja  na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 427: I SENAD KADIĆ VOLI BOSONOG

BHD Info Desk Administrator

Jeste li već preboljeli COVID-19: Evo kako to saznati

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 314: SLIKE KOJE (NE)VOLIM

Editor

Leave a Comment