Kultura

U Ateljeu „Ismet Mujezinović „ u Tuzli obilježen je „Prešernov dan“

banner

U organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla u „Ateljeu Ismet Mujezinović“ove kulturne ustanove obilježen je Prešernov dan koji je okupio mnogobrojnu publiku, jer je ujedno i proslava Dana kulture Republike Slovenije.
Za ovu svečanost pripremljen je bogat kulturno umjetnički raznovrsni program gdje su se spajale i isprepletale različite kulture koji je oduševio tuzlansku publiku.
U okviru programa predstavio se ŽPH „Slovenčice „Tuzla,  pod dirigentskom palicom Mirele Ibrahimović-Mehanović, Društvo Slovenaca“Kredarica „ iz Novog Sada , pod vodstvom Boruta Pavlića, polaznici dopunske nastave slovenačkog jezika i kulture sa učiteljicom Slavicom Pavlović,Vokalni ansambl JU BKC TK , pod vodstvom takođe Mirele Ibrahimović –Mehanović , Muška pjevačka grupa „Fantije“iz Društva Slovenaca „Kredarica“.
Prisutni su mogli uživati i u likovnoj umjetnosti , uz retrospektivu izložbe istaknutih slikara koji su učestvovali na prijašnjim likovnim kolonijama:Anka Krašni-Maribor,Davor Mešić –Ljubljana, Dragan Gačnik-Zenica , Zvonko Ostojić –Kakanj, Tatjana Ratković Bosnić-Banja Luka.
Vokalni ansambl JU Bosanskog kulturnog centra TK se predstavio sa dvije kompozicije „Besame mucho“ i „Cesarica“ uz dirigovanje Mirele Ibrahimovć-Mehanović čija se pjesma širila cijelim prostorom , te zabavila sve prisutne koji su ih nagradili sa velikim aplauzom. Nastup Vokalnog Ansambla JU BKC TK je dio potpisanog sporazuma o saradnji između udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzle i JU BKC TK i počeo je sa radom na promociji bh kulture i muzike u okviru obilježavanja 25 godina svog djelovanja , a početkom septembra 2022 godine sa svojim repertoarom. Vokalni ansambl JU BKC TK sa svojim repertoarom je načinom izvođenja drugačiji od izvođenja drugih Zborova koji djeluje na području TK.
U okviru svog prvog nastupa na obilježavanju 25 novembra , Dana državnosti BiH imao je još niz aktivnosti kroz učestovavanje u okviru obilježavanja 1 marta Dana nezavisnosti BiH, 15 aprila Dana Armije RBiH , Dana Matice hrvatske, XII Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature BiH , u okviru Božičnog koncerta nastupio je uz druge horske ansamble, nastupio je i na Festu Sevdalinke, te  u okviru manifestacije Izbora sportiste godine TK 2023.
Manifestacija je realizovana uz podršku Ureda R.Slovenije Za Slovence u pograničnim područjima i po svijetu, te JU Centra za kulturu Tuzla.

Duška REBIĆ 

Related posts

Konzervatorski odjel GHB biblioteke već deceniju spašava važne rukopise

BHD Info Desk Administrator

Unproforsko kopile, roman Vezuva Bašića Baše preveden na danski jezik

Urednik BiH Info Desk

Grenoble: Festival “Draga Bosna”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment