Književnost

Tuzla: Promovisana knjiga “1200 godina Bosanske države” autora Husnije Omerčehajića Huke

banner

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla proteklog vikenda upriličena je promocija knjige “1200 godina Bosanske države” autora Husnije Omerčehajića” koja je zainteresovala mnogobrojnu publiku koja je željela da sazna nešto više o svojoj zemlji u kojoj žive.Knjiga je promovisana u vrijeme kada se očekuje obilježavanje Dana nezavisnosti i ovo djelo još jednom podcrtava značaj podsjećanja na višestoljetnu opstojnost Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj su uveličali I ekipa istoričara koji su stigli iz Sarajeva, da daju veći doprinos , da svojom rječju dotaknu istorijske izvore postojanja naše države BiH.Moderatror programa bio je akademik Hamid Čustović, recenzenti promocije bili su Strajo Krsmanović, Bogić Bogičević i Zlatko Dukić i glumac Vlado Kerošević koji je čitao odlomke iz knjige i pobrao velike aplauze od publike.

Autor knjige Husnija Omerčehajić je govorio o svom pisanju ovog izdanja I naglasio da je država BiH najbolja zemlja u svijetu i žao mu je što nije živjeo u njoj i u vrijeme Kulina Bana u Bosni.Ovo je moj poklon državi BiH,mi možemo pričati šta hoćemo, a istorija je nešto drugo, knjigu sam pisao tako da je ostala značajna za sva vremena koja dolaze i za mlađe generacije.

Istorija je zadnja nauka, mi možemo pričati šta hoćemo, nešto se I zaboravilo, ali knjiga je pisana za sva vremena, te je kvalitetnija i vrednija, ali se autor strastveno izrazio o svojoj zemlji.Radio je duže vrijeme da ostavi izvorno djelo o svojoj zemljikoje je ostalo značajno, a pisao je jasno o bosanskoj idili i rekao je, “ Ima li Bosne”, kazao je recenzent knjige Strajo Krsmanović.

Bosna je stalna I neprolazna , govorio je o Bosni od Kulina Bana, od Dejtona do danas, ne treba zaboraviti sve istorijske činjenice ranije od  Kulina Bana i Kralja Tvrtka rekao je Bogić Bogičević .
Promotor i moderator knjige , akademik Hamid Čustović je o knjizi rekao, da je dokumentovao jedno vrijeme i velika mi je čast i kako će imati odjeka knjiga Husnije Omerčehajića.On je progovorio i uobličio je trostruko što je korsno i ostati će knjiga kao dokumenat za jedno vrijeme koje je neizostavno u svojim poznim godinama i predstavio za sljedeća vremena koja dolaze, pojasnio je moderator Čustović.

Recenzent knjige Zlatko Dukić je istakao , da je knjiga dragocjena jer je naučna baza, radio je rutinski što je bosansko, iz toga ćemo nešto naučiti što nismo znali.
Autor knjige Husnija Omerčehajić je bio sportski i društveno politički radnik, dobio je do sada 30-tak priznanja, ali i odlikovan je od predsjednika Josipa Broza Tita , a proglašen je 1988 godine za počasnog građanina SAD-a.

Duška REBIĆ 

Related posts

POETSKI OBELISK MUNEVERE SUTOVIĆ: ,, PISMA MAJCI KOJA ĆE ČITATI POSTHUMNO”

BHD Info Desk Administrator

Sarajevska Sapfa Ajla Osmanović: „Sapfina večer poezije“

Urednik BiH Info Desk

Knjiga “Plamen u pijesku” predstavlja zbirku političkih eseja o sukobu kome se u ovom času ne vidi kraj

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment