BiH

Na Trgu Slobode u Tuzli Dan nezavisnosti obilježilo hiljadu učenika

banner

U velikom broju u mimohodu kroz tuzlanske ulice žurili su učenici sa zastavicama i drugim obilježjima prema jedinom cilju na Trg Slobode u Tuzli. U špaliru pored rijeke Jale sa druge strane su ih pratilo policijsko vozilo sa posebnim dvostrukim osvjetljenje posebnih boja, što je posebno uveličavalo ovaj događaj.Imali su svi samo jedan cilj, obilježiti dostojanstveno Dan nezavisnosti BiH.Mnogobrojni učenici svih razreda tuzlanskih škola su izveli perfomans pod nazivom“U Bosni smo rođeni mi“.

Posebnost ovog obilježavanja ovog značajnog datuma za našu domovinu je izvođenje Himne BiH sa kojom je otvorena manifestacija. Pjevali su svi u jednom glasu, ponosno da pokažu svima da je BiH jedna jedina koju treba voljeti.Svim građanima BiH čestitku je uputio premijer TK Irfan Halilagić koji je istakao da je u posljednje dvije godine nastojimo obilježavati najvažnije državne datume, da pošaljemo poruku patriotizma i ljubavi prema domovini. Posebno je naglasio da se osjećaj patriotizma kod mlađih organizacija iz godine u godinu popravlja što je primjetno i sada kada sa ponosom mladi predstavljali svoje izvedbe pred hiljadama okupljenih na Trgu, jer na mladima svijet ostaje, istakao je premijer Halilagić.

Prema riječima Ahmeda Omerovića , ministra obrazovanja i nauke , ovi mladi ljudi pokazuju kakvu mi BiH želimo onu za koju smo glasali na referendumu 1992.godine.To je BiH multietnička zemlja, demokratska i pravna država u kojoj treba biti ekonomsko blagostanje i u kojoj svi građani i narodi trebaju biti ravnopravni, naglasio je Omerović.
Na današnji dan 1992.godine održan je referendum za nazavisnost BiH na kojem su punoljetni građani Socijalističke Republike BiH glasali o nezavisnosti na referendumu na koje je jedino pitanje bilo . Da li ste za suverenu i nezavisnu BiH , naroda BiH –Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.Njih 97% glasalo je za nezavisnost od ukupnih birača koji su prisustvovali glasanju

Duška REBIĆ

Related posts

Bosna i Hercegovina dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status

BHD Info Desk Administrator

Prekogranična saradnja: Dubrovčani kupuju nekretnine i grobnice u Trebinju

Editor

(Video) Na današnji dan 1992. godine odbranjena je nezavisna država Bosna i Hercegovina

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment