Književnost

Knjiga “Plamen u pijesku” predstavlja zbirku političkih eseja o sukobu kome se u ovom času ne vidi kraj

banner

„Jednog dana, nadajmo se… bit će ostvaren čudesni san uma: imati za domovinu cijeli svijet, a čovječanstvo i humanost za naciju, pisao je Victor Hugo. Čitajući iznova ovog humanistu, a gledajući  prvo šta se desilo 07. oktobra 2023. kada je Hamas napravio pokolj izraelskih civila, a potom posmatrajući totalni, osvetnički rat koji je uslijedio od strane Izraela u Gazi, šta možemo zaključiti nego  da se želje i nade francuskog pisca nisu ostvarile; naprotiv, čovjek biva sve gori neprijatelj samom sebi. Ono što više nego riječi Victora Hugoa zvuči u ovom času aktualno, to je Apokalipsa, biblijski tekst o kraju svijeta koji se doima kao iznenađujući eho aktuelnim dešavanjima u Gazi. Riječ je o sukobu  koji sviju treba da upozori na opasnost koja vreba cijeloj Planeti, kao i na to da čovjek nije ništa naučio od prošlosti. Historia est magistra vitae, rekli su naši preci, a u nedavnoj prošlosti, povikali: Nikad više. Nažalost, izgleda da je najviše u pravu bio arapski filozof Ibn Haldun kad je zapisao da se historija ponavlja, i to u još gorem obliku. I da je u ljudskoj naravi skonost ka tiraniji i tlačenju“, kaže Jasna Šamić. 

Knjiga Plamen u pijesku predstavlja zbirku političkih eseja o pomenutom sukobu koji sam pratila s perom u ruci više od četiro mjeseca, o sukobu kome se u ovom času ne vidi kraj. Istovremeno je to svjedočanstvo i o zapadnim medijima, i uopšte o Zapadu koji je u Gazi pogazio univerzalne vrijednosti koje je sam proklamirao. A može se reći da je knjiga i krik za spasvanjem ne samo Palestinaca, nego i Izraela, i cijele Planete kojoj Natanyahu prijeti. 

Ovdje su pored tekstova zastupljeni u drugom dijelu i stihovi koji pokušavaju izreći ono što esej nije u stanju: osjećanje ljudske boli i nemoći pred tragedijom kojoj je svjedok. 

Jasna Šamić je francuski i bosanski pisac , autor djela svih žanrova koje piše i objavljuje i na francuskom i na bosanskom jeziku. Laureat je francuskih nagrada Stendhal, Gauchez-Philippot, Prix du public du Salon du livre des Balkans, međunarodne nagrade Naji Naam, kineske nagrade Zheng Nian Cup, kao i književnih nagrada u Bosni, kao što su nagrade Fondacije za izdavaštvo, i Zlatna jabuka.

BHDINFODESK

Related posts

ROŽAJSKA MLADA POETSKA NADA ERMINA BIBIĆ

Editor

SA MEŠOM SELIMOVIĆ NA FLORIDI

Editor

OSVRT NA SERMIJU, ANTOLOGIJU PROZNE KNJIŽEVNOSTI BOŠNJAKA SANDŽAKA I CRNE GORE

Editor

Leave a Comment