Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: NASTAVAK SUDSKOG PROCESA PROTIV MILORADA DODIKA I MILOŠA LUKIĆA

banner

Na ročištu održanom 6.3. saslušan jedan od četiri predviđena svjedoka Tužilaštva. Novo ročište zakazano za 3. april 2024.g.

Sudski proces koji se od oktobra 2023. vodi pred sudom BiH protiv Milorada Dodika, predsjednika Rs i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika Rs, sve više liči na šaradu i lakrdiju. Na zakazano suđenje Dodik i Lukić dolaze u pratnji advokatskog tima i velikog broja političkih pristalica, koji svojim ponašanjem izazivaju, provociraju, pomažu Dodiku da pokaže svoju oholost i nadmoć. Već na prvom ročištu vidno zbunjenom, nesigurnom i zaplašenom sudiji Mirsadu Striki suprostavio se cijeli pravni tim Rs pojačan poznatim hrvatskim advokatom Antom Nobilom, koji je svojim autoritetom dodatno uvećao nesigurnost. Dodik pred Sudom nije htio da ustane a zahtjev da ustane popratio je psovkom…tako da se mogao se steći dojam da Dodik sudi Državi i njenom sudu, a ne oni njemu. Pokušaji odbrane da proces iz Sarajeva prebace u Banja Luku nisu uspjeli.

Rekonvalescencija bh pravosuđa?

Još uvijek se najveći broj građana BiH pita da li je BiH pravosuđe konačno počelo raditi svoj posao ili je to podvala? 

Ako se zaista sudi za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika Schmidta onda je procedura vrlo jednostavna, jer su činjenice opšte poznate a dokazi na sonu. U Službenom glasniku Rs. Nema nikakvog ozbiljnog razloga da se suđenje odugovlači. A upravo to se događa.

Van svake sumnje je da se suditi treba ne samo Dodiku već Ćoviću i nekima uz njih, ali prije svega radi kršenja ustavnog poretka, neprijateljskog djelovanja, uslovljavanja, blokade rada parlamentarnih i državnih organa BiH… 

Mnogi misle da Tužilaštvo radi za Dodika i Čovića, odnosno one koje oni predstavljaju. Tako je bilo sve do odlaska Tegeltije, a nije mnogo drugačije ni sa Kajganićem. Misle da je Tužilaštvo formiralo predmet, pokrenulo proces, ali neće uraditi ništa… 

Efikasnost BiH pravosuđa je zadnjih 15 godina vrlo slaba. Ne rješavaju se predmeti od ključneg značaja za funkcionisanje vlasti. Vladavina prava u BiH je sve bliže nuli…jer ne samo što nismo ravnopravni i ne možemo pred sudom ostvariti svoja osnovna prava, već ih ne možemo zaštititi, pa gubimo i ona koja smo imali.

Uprkos tome, nedavna hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i direktora državne obavještajne agencije Osmana Mehmedagića, kao  i izrečene presude u predmetu “Respiratori” daju nagovještaj da se stanje u bh pravosuđu mijenja na bolje.

Odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH moraju se provoditi

Tužilaštvo BiH podnijelo je optužnicu protiv predsjednika Rs Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika Rs, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojeg u Rs ne priznaju za visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. Nije ovo prva optužnica protiv Dodika. Bilo ih je više po različitim osnovama, ali su sve završile u košu.

Proces protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs pokrenut je zajedno, pa nastavljen odvojeno. Dosadašnji tok procesa ima veliku pažnju javnosti, sa kojom Dodik povećava popularnost, na na što ukazuje i izjava advokata Anta Nobila “Miloradu Dodiku svako ročište zlata vrijedi kao političaru”.

Svaki Dodikov dolazak na ročište u dugoj koloni vozila djeluje provokativno, pobjednički i slavodobitno, a obraćanja učesnika su u najmanju ruku neprimjerna. 

Dodika ispred suda ispraća u sudnice i dočekuje velika grupa građana i zvaničnika Rs, koji mu daju podršku. Među njima su redovno srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Rs Radovan Višković, te ministri u vladi Rs Denis Šulić, Elen Šeranić, Zora Vidović, Petar Đokić, te Staša Košarac, Sanja Vulić, Aleksandar Goganović… 

Nakon desetljeća apstinencije pravosuđe je na ispitu zrelosti, što znači ili će dosljedno vršiti svoju funkciju ili će nastaviti da tone i postati krhotina …. 

Montiran politički proces

Dodik uporno ponavlja “da se protiv njega vodi montiran politički proces, a vode ga muslimanski orijentisani tužioci, koji imaju obavezu da procesiraju sve iz Rs”. Više puta je izjavio da ne priznaje Sud BiH, da je proces usmjeren protiv Rs i predsjednika Rs i tvrdi da su “kreatori ovog procesa u britanskim i američkim ambasadama”. 

Pri tom tvrdi da ima otvorene prijetnje u FBiH i dodaje da ”Rs neće biti dio BiH, ali će ostati na toj zemlji”. Takve i slične poruke prilikom svake rasprave papagajski ponavljaju mnogi iz njegove pratnje i šalju poruke da je ovaj proces usmjeren na urušavanje ustavnog uređenja Rs i njenih nadležnosti, a ne protiv Dodika. I preko ovih i sličnih Dodikovih izjava prešlo se prećutno kao i preko brojnih ranijih provokacija i prijetnji…Njegove izjave osudio je Upravni odbor PIC-a, a Visoki predstavnik Schmidt je pojasnio da se ne sudi ni Rs, ni BiH, već Miloradu Dodiku. 

Ni u jednom državnom sistemu, ni u jednom režimu, nije zabilježeno da se 20 godina može nekažnjeno pljuvati po državi, psovati, prijetiti njenim rušenjem… U BiH je to nekima ne samo dopušteno, već ih pravi popularnijim. I ne samo da se pljuje po državi, već se udara na njene glavne stubove, uključujući pravosuđe. 

Na posljednjem ročištu šefica Kluba SNSD-a Sanja Vulić ne samo što je kočijaški psovala, napadala, vrijeđala državu i njen pravosudni sistem, već zaprijetila da će pred zgradu suda dovesti 5.000 istomišljenika. I ne samo da zbog toga nije privedena i saslušana, već joj je Ministar unutrašnjih poslova Nenad Nešić obezbjedio policijsku zaštitu da može pod njihovom zaštitom još agresivnije napadati i rušiti kredibilitet državnih institucija.

Prva rasprava nakon više odloženih ročišta

Optužnica protiv Dodika predstavljena je na ročištu 5.2.2024. a odbrana je iznijela koncept odbrane baziran na činjenici da visoki predstavnik “nema ovlaštenja” i zatražila izuzeće sudinke Sene Uzunović, koja je zamijenila sudiju Mirsada Striku, koji je otišao na godišnji odmor, nakon kojeg će u penziju. Uz zahtjev za izuzeće 7 sudija odbrana je zatražila i njeno izuzeće, ali je zahtjev odbijen. Napuštajući sudnicu za ovo suđenje Višković je izjavio da je ovo “ kraj za BiH”, a Cvijanovićka izjavila da “nema prava ni pravde”. Naredno ročište zakakazano je za 21.2. a zbog ranije preuzetih obaveza optuženog odgođeno je za 6.3. 2024.g.

Protiv Dodika je do sada Tužilaštvu BiH podneseno više prijava, koje su zataškane. Među posljednjim su krivične prijave Ramiza Salkića, poslanika SDA u NS Rs, zbog neustavne  proslave 9. Januara.

Američke sancije kao inicijalna kapsla

Mada se u prvo vrijeme mislilo da američke sankcije neće previše naškoditi Dodiku, ubrzo se pokazalo da su ga ozbiljno uzdrmale. To je bez sumnje donekle uozbiljilo Tužilaštvo BiH i natjeralo ih da pokrenu sudski proces protiv njega, koji se ne vodi iz pravih razloga, kojih je na pretek, ali ga plaši i počinje brinuti. Vidjelo se to na njegovom unezvjerenom ponašanju i blažem tonu pri obraćanju. Njegov korak je postao nesigurniji, glas tiši a prijetnje i ultimatumi poprimili su niži ton. Da to prikrije stavio se u ulogu Davida Štrbca, da ismijava sud. Na prvom saslušanju, kada se trebao izjasniti o krivici, pravio se mutav i rekao da ne razumije optužnicu. Ali kako proces dalje odmiče i Dodik i njegovi pratioci počinju shvatiti da je stvar ozbiljna, da se u ovoj “igri mačke i miša” jasno zna ko je ko, a jasnije se nazire i kraj.

Nedavno izrečene američke sankcije Dodikovom sinu i kćerki, koji s Dodikom pletu istu mrežu, oborile su ga još niže i sve je više onih koji vjeruju da je to još uvijek odloženi, ali neminovan nokaut.

Kraj sudskog procesa sve izvjesniji

Danas, 6. Marta nastavljen je sudski proces protiv Milorada Dodika, predsjednika Rs i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika Rs. Vodi ga sudinka Sena Uzunović. Dodik je na suđenje došao sa istom pratnjom. Ponovno mu se pridružio i Lukić, obzirom da je proces koji je sud razdvojio zbog Lukićeve bolesti, ponovo spojen. Na raspravi je saslušan samo jedan od predviđena četiri svjedoka tužilaštva, Petar Đukić, inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jer je Tužilaštvo odustalo od ostalih svjedoka.

I tokom ove rasprave pokušavala se plasirati teza o “zloupotrebi institucija”, a Šefica Kluba SNSD-a Sanja Vulić nastavila je provocati, radi čega je opomenuta. Nakon rasprave održana je konferencija za štampu u Istočnom Sarajevu sa istim porukama i u poznatom tonu. Dodik nije propustio priliku da kaže da se ne osjeća sigurnim u Sarajevu, ni u BiH.

Novo ročište zakazano je za 3. April. Dodik nije primjenjivao odluke Visokog predstavnika, iako je znao da su obavezujuće, i zato mora biti sankcionisan. A istim slijedom i Miloš Lukić. Po odredbama Krivičnog zakona BiH predviđena je kazna od 6 mjeseci do pet godina zatvora i zabrana vršenja funkcija. To dobro zna Milorad Dodik, a znaju i u njegovom advokatskom timu. Sve je ovdje jasno ko pasulj. Dokazi su na sonu, a son je Službeni glasnik Rs.

Burlington, 6.marta 2024       Zijad Bećirević

Related posts

AZERBEJDŽAN SLAVI 103. GODINŠNJICU NEZAVISNOSTI

Editor

HRVATSKA OGRANIČAVA PRAVO KORIŠTENJA IMOVINE STRANIM DRŽAVLJANIMA

Editor

Kalifornija: Studenti Berkeli univerziteta pokrenuli peticiju za raskidanje ugovora sa prof. dr. Jasminom Vujić

Editor

Leave a Comment