BiH dijaspora

Evo zašto Kanada treba podržati Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

banner

Zašto Kanada treba podržati Rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da se 11. juli prizna kao Internacionalni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici? 

Kontinuirano više od pet godina IGK se zalaže za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojom se 11 juli proglašava Internacionalnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. IGK  je pismeno zatražio od premijera Justin Trudeu, ministrice vanjskih poslova Mélanie Joly i ambasadora u Ujedinjenim nacijama Bob Rae, da Kanada podrži rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da  se 11. juli prizna kao Internacionalni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Isto je to zatraženo od kanadskih intelektualaca, parlamentaraca i organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda. U međuvremenu obavljene su konsultacije i razgovori sa više članova Kanadskog parlamenta koji su podržali naš zahtijev.
Podrškom rezoluciji Kanada bi stavila tačku na svoju ulogu u priznavanju i poštovanju sudskih činjenica internacionalnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici. Kanadi bi se još jednom pridružila globalnoj zajednici u solidarnosti protiv zločina, genocida i pokazala svoju reputaciju kao zemlja koja se zalaže za mir, istinu, pravdu i zaštitu ljudskih prava i sloboda.
Kanadska reputacija na internatcionalnom planu će podrškom rezoluciji biti poštovana još više. Kanada će tako poslati jasne poruke svima onima koji negiraju i zloupotrebljavaju pravne činjenice o genocidu u Srebrenici, da će uvjek podržavati mir kroz pravdu i istinu.Podrškom rezoluciji Kanada će služiti kao model i mentor drugim zemljama da prate put istine i pravde protiv negatora genocida u Srebrenici. Kanada će time dati nadu žrtvama genocida koji su je počeli gubili.
Ovo su samo neki razlozi zašto mnogo Kanađani, kanadski intelektualci, parlamentarci daju podršku rezoluciji da se 11. juli prizna kao Internacionalni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, tako da se ovaj genocid nikad ne zaboravi, da ljudi žive zajedno u miru, poslije pobjede istine i pravde i da se nikad ne ponovi ono što se desilo Bošnjacima.
Zahvaljujemo se Kanadi što je već priznala sudske činjenice o genocidu u Srebrenici putem parlamentarnih rezolucija.Pozivamo sve predstavnike kanadskog parlamenta i sve svjesne Kanađane da podrže ovaj hrabri korak, te da se tako podrži istina i pravda za sve one koji su brutalno ubijeni. 
Kanada neće zaboraviti ljude sa potrebom o istini i pravdi. Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao službeni Internacionalni  dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Institute za istraživanje genocida Kanada

Rezolucija M-416, usvojena u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010., priznaje 11. jul svake godine kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi.Rezolucija M-587, usvojena u Kanadskom parlamentu 24. aprila 2015. godine, uključuje genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu kao dio “Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu” svakog aprila u Kanadi.

BHDINFODESK

Related posts

PROMOCIJE KNJIGA U CIRIHU, “PUTEM SVILE” I “ENCIKLOPEDIJA BOŠNJAKA”

Editor

Svjedočenje jednog Bosanca kao skromni doprinos priznanju bosanske nacionalne manjine u Republici Austriji

Editor

Državljanima BiH potrebna digitalna prijava za ulazak u Njemačku

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment