BiH

Preminuo Abdulah Sidran, bosanskohercegovački pjesnik i književnik te scenarista svjetskog glasa

banner

 Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je večeras u 80. godini života, potvrdila je njegova porodica.

Nekoliko mjeseci bio je u teškom zdravstvenom stanju.

Sidran je rođen 2. oktobra 1944 u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na grupi jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika.

Bio je urednik lista “Naši Dani”, deset godina radio na Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković”, potom desetak godina kao profesionalni književnik.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao ‘vodeći dramaturg’.

U književnost BiH ušao je šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ‘Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo’.

Scenarista je filmova Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu, reditelja Emira Kusturice, Kuduz Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

You Tube

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 416: „TERETNI“ BICIKL

Urednik BiH Info Desk

DAN PRIJEDORSKIH BIJELIH TRAKA

Urednik BiH Info Desk

„Istina, dijalog, budućnost“: Memorijalni centar Srebrenica i Staffordshire University potpisali Memorandum o saradnji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment