BiH

Dodik postavio ultimatum Trojci: Čampara mu odgovorio, s nama ne može trgovati

banner

Dodikov ultimatum: Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance inače se Rs povlači

Milorad Dodik na samom kraju obraćanja NSRS uputio je ultimatum koalicionim partnerima – Trojci, ali i zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ukoliko ga ne ispune, naredio je da poslanici RS prestanu glasati, a da se odmah krene u proces donošenja ranijih zakon (izborni, UIO, OS…) te da će tražiti zaštitu Srbije.

Prvo od OHR-a traži da poništi odluke Šmita u roku od sedam dana, a ukoliko to ne učini, od Predstavničkog doma PS BiH Dodik traži da donese izmjene Izbornog zakona, razvlasti CIK i da potvrdi da je jedino mjesto gdje se zakoni mogu donositi PSBiH. Također, da se utvrdi brzi put za približivanje putu EU, ali i da proglasi neprijateljima BiH ambasadore Velike Britanije, Njemačke i SAD te visokog predstavnika i izbaci ih iz BiH.

“Ukoliko se to ne desi, RS da odmah napusti sistem odlučivanja, ali da ostanu tamo naši ljudi i ništa ne odlučuju. Da s partijama u kojima se nalazimo u partnerstvu raskinemo pratnerstvo i drugim strukturama kod Bošnjaka ponudimo, recimo Salkićevom SDA-u da napravimo dogovor koji će omogućiti novo vrijeme. RS će donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integeritet BiH, ali i ustavno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Da se RS povuče iz UIO, OSBiH, VSTV i drugim sporazuma, aktivira zakon o agenciji za lijekove i druge zakone koji su već pripremljeni po hitnoj proceduri i da RS donese svoj zakon o izborima i već danas usvoji u formi nacrt. Neki mi govore, ovo je navlakuša za tebe, visoki predstavnik će poništiit ovaj zakon. Potpisat ću odmah taj zakon, a onda ćemo se dogovoriti šta ćemo. Ako se ovo ne desi, da RS insistira sada na Uskršnjem saboru RS i Srbije, a dejtonskoj ulozi Srbije, deklaracijom Sabora proglasi da su Bošnjaci kršili Dejetonski sporazum, da Srbija ne može da stoji iza toga i da je spremna da brani RS pred međunarodnim pravom. Možda ima još prostora za dogovor Srba i Bošnjaka”, poručio je Dodik.

Također, naložio je NSRS da donese zaključak i obaveže Vladu RS da napravi progrma za modernizaicju i opremanje policije RS.

Patria

Čampara: Dodik s nama ne može trgovati, ne može nam prijetiti blokadama

“Predstavnici NiP-a, SDP-a i Naše stranke uvijek će biti na liniji odbrane države Bosne i Hercegovine i njenih interesa. To je Miloradu Dodiku bilo jasno od početka. Očito su naši napori, koji guraju Bosnu i Hercegovinu u EU, NATO i dosljednu primjenu vladavine prava u našoj zemlji, natjerali Milorada Dodika da se okrene starom i provjerenom partneru – Stranci demokratske akcije”, rekao je Aljoša Čampara.

Poručuje da Dodik s njima “ne može trgovati”.

“Mi nismo ti koji će prodati državne institucije zarad nekoliko imenovanja. Nismo ti koji će podržati prijenos nadležnosti s državnih institucija na entitete i udovoljavati njegovim željama zarad učešća u vlasti. Mi smo tu da radimo u interesu građana, a ne političkih stranaka iz kojih dolazimo. Posebno ne, političke stranke kojom upravlja Milorad Dodik. Predsjednik SNSD-a očito je postao svjestan toga, pa je ipak odlučio ponuditi partnerstvo SDA. Njegova je procjena da sa SDA može “završiti” sve ono što mi nismo dopuštali i nikada nećemo dopustiti. Neka se Dodik ne vara i ne misli kako je on za nas idealan partner u vlasti i kako tobože želimo po svaku cijenu biti u vlasti s njima. SNSD smo oduvijek doživljavali kao nužno zlo, a ne kao izbor. Destruktivnim politikama došao je kraj, a tome najbolje svjedoči djelotvornost sankcija Sjedinjenih Američkih Država. Koja god politička opcija želi da bude slamka spasa za Milorada Dodika neka to bude. Mi nastavljamo naše djelovanje na istim principima na kojima smo formirali vlast – EU put, članstvo u NATO-u, jačanje države BiH i vladavine prava. I mi ćemo analizirati destruktivno ponašanje Milorada Dodika i odrediti se spram takvog ponašanja. Blokadama nama ne može prijetiti jer apsolutno ništa neće dobiti time. Nema popuštanja”, poručio je Čampara.

N1

Related posts

DOBRLJIN OKOVAN TUGOM: Sahranjena tročlana familija, mati, sestra i brat

Copo Sejo

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Editor

Obilježavanje Dana državnosti BiH počinje podizanjem zastave BiH na brdu Hum

Editor

Leave a Comment