BiH

Protesti pred OHR-om se nastavljaju i sutra

banner

Više hiljada građana večeras se odazvalo pozivu na proteste pred OHR-om, a iako je jedan od zahtjeva građana bio da im se obrati visoki predstavnik Christian Schmidt do toga nije došlo. Građani su također postavili zahtjev da se zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije.

Iako su skupu prisustvovali predsjednici više političkih partija, dva člana Predsjedništva BiH, građanima se obratio samo Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nekim od prisutnih političara to je zasmetalo i vrlo brzo su se udaljili sa skupa. 

Drugih obraćanja političara nije bilo. Građani su na megafon tražili obraćanje Schmidta kako bi im objasnio svoje namjere. Okupljeni su jasno poručili da neće odustati od borbe za BiH, državu jednakih građana i da ne pristaju na nove diskriminacije. 

Novi protestni skup zakazan je za utorak u 9 sati, a na njega je pozvala apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić. 

Na večerašnji skup došao je veliki broj građana i iz drugih gradova BiH. 

Samo nekoliko sati pred protestni skup predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obznanio je da je razgovarao sa Schmidtom koji mu je rekao da sada neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. 

No, građani ne odustaju. Traže obraćanje visokog predstavnika, a u jednom trenutku okupljeni građani su pozvali Schmidta da ode iz Bosne i Hercegovine. 

MUP KS Više od sedam hiljada ljudi bilo pred OHR-om

Javnom protestu koji je održan u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu, prema prvim procjenama, prisustvovalo je više od sedam hiljada građana.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uspješno provode aktivnosti na osiguranju navedenog javnog okupljanja koje je, sa sigurnosnog aspekta, proteklo bez incidenata.

Izražavamo zahvalnost za saradnju i blagovremenu razmjenu neophodnih informacija svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BIH, a posebno Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Federalnoj upravi policije.

Imajući u vidu da je manji broj građana ostao i dalje na mjestu javnog okupljanja, a da je isto prvobitno planirano do 21.00 sati, ovom prilikom pozivamo građane da se mirno i dostojanstveno raziđu, kako bi se stekli uslovi za normalizaciju saobraćaja na ovom području, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Patria

Related posts

Sud BiH vratio Tužilaštvu na doradu optužnicu za Dobrovoljačku

BHD Info Desk Administrator

Tuzla: Brigadna generalica NATO-a Pamela Mc Gahu sastala se sa gradonačelnikom Lugavićem

Editor

Kavazović: Uzalud su sve političke borbe i iznurivanja ako ova država ostane prazna

Editor

Leave a Comment