Promo

Osiguravajuća kuća „NV Versicherung” u Beču sinoć organizirala iftar za uspješne bh. privrednike, među gostima i ministar Sevlid Hurtić

banner

U Beču je sinoć organiziran iftar za uspješne bosanskohercegovačke privrednike kojem je prisustvovalo više od 50 zvanica iz privrednog, kulturnog i političkog života porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade u Austriji. 

Među zvanicama su bili Edin Bajramović, vojni ataše pri ambasadi BiH u Beču, potpredsjednik Muamer Džanković, Consilium Bosniacum, krovni Savez BiH udruženje u Austriji, Admir Mehmedović, austrijski političar bh. korijena, Mirsada Župani iz gradske uprave grada St. Polten, Ibrahim Jakubović, te mnogi drugi, čime se odražava bogatstvo i raznolikost bosansko-hercegovačke zajednice u Austriji.

Među gostima je bio i poznati pjevač Kemal Malovčić, koji je također klijent osiguravajuće kuće „NV Versicherung” koja je bila domaćin ovog događaja, te Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, koji aktivno radi na jačanju veza između Bosne i Hercegovine i dijaspore širom Evrope. 

– Osnaživanje veza sa dijasporom nam je jedan od prioriteta u radu. Posjećivanje naših ljudi od državne vlasti je veoma značajno jer vide da nisu ostavljeni, a pogotovo u svetom mjesecu ramazanu. Njima znači svaki dolazak nekoga iz Bosne i Hercegovine i uvijek budu uspješni domaćini. Ovaj put u Beču nas je ponovo okupio Hurem Avdić, koji zajedno sa kompanijom u kojoj  radi tradicionalno organizira iftar. Pokušavam da, ne samo kao političar, nego i kao čovjek, budem blizak u ovom bitnom mjesecu za muslimane. U sklopu ministarstva za ljudska prava i izbjeglice postoji resor dijaspore. Otkada sam došao na ministarsku poziciju malo sam ga pojačao i doveo nove ljude koji su unaprijedili kontakt sa našom dijasporom. U sklopu ministarstva posebnu pažnju posvećujemo dovođenju naših stručnjaka iz svijeta u BiH i da oni prenose znanje našim studentima. U četvrtak sam u njemačkom Majncu bio na iftar, gdje je bio svjetski poznati Volkswagenov dizajner Omer Halilhodžić i uspio sam dogovoriti da on na fakultetu u Sarajevu održi predavanje – kaže ministar Sevlid Hurtić.

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH

Ovaj već tradicionalni iftar u srcu Beča, u renomiranom restoranu „Galaxie“, organiziran je na inicijativu Hurema Avdića, menadžera prodaje u osiguravajućoj kompaniji “NV Versicherung”. 

– Presretan sam i neizmjerno zahvalan da austrijska kompanija u kojoj sam uposlen 15 godina, shvata svoju društvenu odgovornost, radi na izgradnji suživota, te stavlja akcenat na podršku projektima kao što su ovakvi događaji. Bosansko-hercegovačka zajednica najbolje je integrirana u austrijsko društvo, što je prepoznato i od strane Austrijanaca, te je to ključni element koji doprinosi suživotu i međusobnom razumijevanju. Ovaj događaj nije samo simbol tradicije i solidarnosti, već i potvrda integracije i zajedništva, što je od vitalnog značaja za daljnji napredak bosansko-hercegovačke zajednice u Austriji  – istakao je Hurem Avdić.

Iftar u glavnom gradu Austrije je upriličen i sa ciljem umrežavanja dijaspore sa maticom BiH, razvijanja poslovne saradnje, realizacije novih projekata i obostranog pružanja podrške u segmentima privrednog i društvenog života.

P.R. /BHDINFODESK

Related posts

Bjelašnica Summer Fest

Editor

U Mostaru zadovoljni ljetnom sezonom, turisti dolaze na više dana

Urednik BiH Info Desk

Edeka je firma u kojoj bh. dijaspora u Essenu danas može kupiti i bh. proizvode

Leave a Comment