Pogledi

Pogled iz Amerike: Drugi život banjalučkih ljepotica

banner

DELEGACIJA ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA POČASNI GOST NA OTVARANJU ARNAUDIJE 

U prisustvu brojnih vjernika, građana Banja Luke, zvaničnika, vjerskih dostojanstvenika BiH,Turske i okruženja, a pred očima domaće i svjetske javnosti 7. Maja na Dan džamija otvorena je banjalučka ljepotica džamija Arnaudija. Bio je to dan sa slavljenje i plakanje. U prvim redovima uzvanika sjedila je delegacija Rs, koju su sačinjavali otvoreni neprijatelji BiH, negatori genocida, koji toliko zaziru od muslimana da s njima ne mogu udisati isti zrak. Prijateljska Amerika ih stavlja na crnu listu, a mi ih ispred svih nas stavljamo u prve redove. Nikad u zadnja dva stoljeća IZ-a BiH nije doživila značajniji uspjeh na planu obnove i veći moralni pad rušenja svog dostojanstva kao tog kišnog dana. Možda je nebo plakalo s nama ili umjesto nas. Jer ovo je bio dan koliko za slavu, jer je ljepotica oživjela, ali i za plakanje, jer smo pali ispod sebe. Ispod svoga dostojanstva.

Drugi život banjalučkih ljepotica

Nakon što je obnovljena i vraćena u život banjalučka ljepotica Ferhadija s jakim emocijama očekivan je završetak obnove, očekivano je i dočekano otvorenje druge znakovite banjalučke džamije Arnaudije. Nažalost za veliki broj bosanskih muslimana i islamskih vjernika u zemlji i svijetu to je bilo razočaravajuće. U prvom redu počasnih gostiju bili su njeni rušitelji.

U BiH je tokom agresije 1992-1995. srušeno 614 džamija, od kojih 16 u Banja Luci. Banjalučke ljepotice Ferhadija i Arnaudija srušene su u noći između 6. i 7. maja 1993.g. Ne samo da su sravnjene sa zemljom, već ni turbe nije pošteđeno, ni kamen nije ostavljen.

Arnaudija džamija izgrađena je 1595.g. a podigao je Hasan Teftedar u Donjem Šeheru, nedaleko od Ferhadija džamije. Džamija je umjetničko djelo islamske kulture izgrađena u otomanskom stilu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika jula 2003. proglasila je nacionalnim spomenikom BiH. Njena obnova trajala je 7 godina, a košatala 6 miliona KM. 

Arnaudija je sestra Ferhat -pašine džamije Ferhadije, koja je izrađena nešto ranije. I nije im bilo dovoljno srušiti džamijske objekte, pa su 1998.g. da zatru svaki trag njihova postojanja porušili kapiju, džamijsku česmu, preostali zid džamijskog kompleksa. A ove džamije bile su blago islamsko ne samo BiH, već Europe i svijeta.

Podsjećamo da je 7.5.2001. pri polaganju kamena temeljca za obnovu Ferhadije, u prisustvu 300 Bošnjaka, koji su napadnuti i kamenovani od nekoliko hiljada srpskih nacionalista, ubijen Murat Bradić iz Cazina. Obnova Ferhadije trajala je 16 godina, a ponovo je otvorena 7.5.2016.g.

Nakon obnove Ferhadija džamije obnovljena je sad i Arnaudija, ali ne parama onih koji su ih sa zemljom sravnili, već donatorskim sredstvima prvenstveno prijateljske Turske. Obnova porušenih vjerskih objekata je od velike važnosti za sve građane BiH, a posebno povratake, jer vraća vjeru obnovu života. Nažalost, ni nakon 30 godina nije otkriveno ko je porušio banjalučke ljepotice.

Otvaranje Arnaudije centralni događaj

Otvaranje Arnaudija džamije je centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju vodi Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH. 

Zahvalnost i dobrodošlicu prisutnim izarazio je glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović.

7. Maja 2024.g. Arnaudija džamiju je otvorio je Reis Ul-ulema Dr. Husein ef. Kavazović, 31 godinu nakon njenog rušenja i pozvao sviju da štite jedni druge i čuvaju bogomolje kao svoje kuće. “Ovo je naše zajedničko nasljeđe nad kojim nam valja bdjeti” naglasio je u svom obraćanju poglavar IZ BiH Husein ef. Kavazović.

Ispred gostiju Turske govorio je Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj, izaslanik turskog predsjednika Erdogana, a prigodnim porukama obratili su se i drugi. Svi su izrazili zadovoljstvo što je Arnaudija obnovljena i  

 obećali “da će Turska učiniti sve da se ojačaju veze BiH i održe mir i stabilnost na Balkanu”. 

Svečanom otvorenju džamije Arnaudije prisustvovali su gosti i donatori Turske: Ministar za kulturu R Turske Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije R Turske Sinan Aksu, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turska- BiH Refik Ozen,..

IZ-u BiH predstavljali su Reisul- Ulema Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zaimović, banjalučki muftija Ismail Smajlović…Ceremoniji je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

 Rušitelji džamija uvaženi gosti

Banjalučke džamije Ferhadiju, Arnaudiju i sve druge banjalučke džamije srušile su vojne i paravojne formacije Rs. Na otvorenju Arnaudije predstavnici Rs dobili su počasno mjesto. Predvođena Neprijateljem države BiH br. 1 Miloradom Dodikom otvorenju Arnaudije prisustvovala je i delegacija entiteta Rs u sastavu: premijer Rs Radovan Višković, potpredsjednik vlade Rs Alen Šeranić, član Predsjedništva Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković. Za njih je ovo bilo izuzetno dobra prilika da se domaćoj i svjetskoj javnosti predstave kao dobronamjerne osobe i mirotvorci. Laži i obmane im nikad nisu bile strane. I oni su to veoma uspješno obavili. Predsjednik Rs Milorad Dodik, koji je samo dan ranije govorio da oni ne mogu udisati isti zrak s muslimanima i nudio 2 mlijarde za razlaz, poručio je “ da zajedno moramo graditi mir“…, da “svako ima pravo biti na svome”,… “da je “ono što se dogodilo prije 30 godina bila je greška, čin bezumlja”… U sličnom tonu je bilo obraćanje premijera Rs Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, potpredsjednika vlade Rs Alena Šeranića…  Dodikov podmladak gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković poručio nam je da “Banja Luka pripada svima koji žive u njoj”, “da se oprosti što se može oprostiti.” A svi neSrbi Rs i danas građani trećeg reda, vrlo često izloženi maltretiranju i proganjanju.

Za poricatelje genocida nema mjesta u našim džamijama ni na vjerskim svečanostima. Ne samo da im nije bilo mjesta u bilo kom redu uzvanika, a najmanje prvom, već ih nije trebalo pustiti ni 100 m od džamije. Do jučer su se ponosili uspješnim etničkim čišćenjem, s onim što su oteli, opljačkali, razorili, a sad oni ugledni gosti na otvaranju. Ono što se za vrijeme ef. Čamdžića i Tihića dogodilo pri otvaranju Ferhadije, sad se vidljivije ponovilo u režiji  IZ-e i blagoslov Kavazovića…

Niko se od njih nikad nije ogradio od događaja 90-tih,  već sve do jučer, do 7.maja 2024. ostali na putu neprijateljskog djelovanja, secesije, uz negiranje genocida, veličanja ratnih zločinaca.

Dodik nam opet fin

Dodik je preko noći postao fin. Kao i pri formiranju vlasti sa Trojkom na entitetskom i državnom nivou. Mijenja se kao kameleon. Sad poziva na dogovor, traži da se volimo i poštujemo. Sve za vlast. Više mu ne smeta ezan, “arlaukanje” sad mu čak melodično.

Ispred džamije Arnaudije, u koju je 7. Maja gledao veliki dio svijeta, Dodik se sa svojom svitom pokušao oprati od svih zala, uvreda, pogrda počinjenih porodicama žrtava genocida, Bošnjacima – Muslimanima na dnevnom nivou,  za antidržavno neprijateljsko djelovanje…Možda mu neki i povjeruju, kao nedavno Trojka. Neki kažu radi mira, drugi radi hira, treći radi ćara, a četvrti radi arapskih para.

Sa džamijskog praga Arnaudije u svijet je uz blagoslov IZ-e i reisa Kavazovića otišla u svijet poruka da se sa Dodikom, iako je na američkoj crnoj listi, može razgovarati, da on nije onakav kako ga zli jezici predstavljaju Americi i Zapadu.

A samo dan ranije Dodik negira genocid, na svjetskom nivou sa Vučićčem vodi kampanju za rušenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a oni ga dovode na džamijisjki tepih, peru ga, daju mu satisfakciju,…Zar bi bilo čudno da da ga islamske i neke druge zemlje prihvate kao sebi dragog i pomognu mu da sa Vučićem sruši Rezoluciju i rasturi državu. Pa imali to igdje, ljudi?! 

Za Dodika i njegove dobro poznate sljedbenike…ni nakav način nije bilo mjesta u počasnoj loži Arnaudije, čak i da su se izvinili i zatražili oprost. Nanijeli su toliko zla i uvreda bošnjačkom narodu, toliko boli porodicama žrtava, da ni na ovom ni na onom svijetu neće naći oprosta.

U čije ime IZ-a pere krvave ruke počiniocima zločina primajući u naručje njihove sponzore Dodika, Cvijanovićku, Stanivukovića?…Falio samo Stevandić. Nije ovo put pomirenja, kojim želimo ići, već put koji državu vodi u raspad i nestanak.

Nakon svega, proces koji se u Sudu BiH vodi protiv Dodika, bez obzira koliko vjerovali ili ne u pravdu, postaje upitan, pa i besmislen. Nije to onaj Dodik od juče, od 6. Maja, već novi bolji od danas- 7 maja…Kad mu je IZ-a oprostila grijehe, zašto bi mu se neki sudija ili Sud zamjerao? Nije to više čovjek koji ne može s muslimanima disati isti zrak, već mirotvorac i dobrotvor…Nije to više onaj kome smeta arlaukanje, već građanin kojeg ispunjava i ezan… 

IZ-a nije toliko duboko potonula ni kad joj je porušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 45 drugih vakufskih objekata, kao sada udarom na vlastito dostojanstvo.

Bošnaci moraju odbraniti i sačuvati svoje dostojanstvo

Kad sam u prvom redu vidio Dodika, Cvijanovićku.. Nisam mogao povjerovati svojim očima. Mislio sam foto-. morgana. Kad sam čuo munafika, koji je do jučer ezan doživljavao kao arlaukanje, a od danas “ono što se dogodilo prije 30 godina bila je greška, čin bezumlja”.. Nisam mogao povjerovati svojim ušima. Mogu misliti da su mnogi svjedoci ali i akteri ovog prizora bili zgroženi i slično reagovali, samo ne znam kako će se to odraziti na mrtve?

Znam šta je novac i šta se za njega može kupiti, ali znam i šta se ne može. Ne može čast i dostojanstvo, koje je ovim  činom IZ-a uprljano. Danas se u Banja Luci dogodilo nešto što će ostati zapisano kao najveće potonuće IZ-e BiH zadnjih desetljeća ako ne i stoljeća. Nije to put do mira, već put u beznađe. 

Sličnih komentara bilo je prilikom otvaranja Ferhadije, koja ponovo blista i dodiruje zvjezdano nebo, mada je manje autentična, ali su ostavljeni po strani, nisu zaboravljeni, a ovo sada na svečanom otvorenju Arnaudije dovodi do ludila. Nismo li prodali dušu đavolu?! 

Da li se ikad za ovih 30 godina od kada je srušeno 614 džamija i 218 mesdžida, od kojih i banjalučke ljepotice Fehradija i Arnaudija, bilo koja garnitura vlasti entiteta Rs izvinila, zatražila oprost i ponudila da obnovi ili pomogne pri obnovi bilo koje od porušenih objekata. Ne samo da nije, već im je smetao i ezan sa džamija i da su ikako mogli i on bi za sva vremena utihnuo.

Žalosno je vidjeti, kako im se neki Bošnjaci uvlače, toliko duboko, da dodiruju i stražnjicu. Ima li kraja našoj snishodljivosti, poniženju…kuda nas vodi, gdje će nas odvesti?!…

Vrijeđanje muslimana, negiranje onog što su nam počinili, ne samo da nije prestalo, već je udvodvostučeno, utrostručeno…a mi ih dovodimo u džamijske odaje i omogućujemo im da se pod okriljem islama oglašavaju,  prodaju maglu EU i svijetu, iskupljuju za djela počinjena tokom agresije i svih postdejtonskih godina i skupljaju političke poene. Organizatori ove manifestacije nisu na to dovoljno mislili i moraju biti svjesni posljedica. 

Islam je vjera mira i tolerancije. To će uvijek biti. To oni i znaju, pa iskorištavaju.

Poruke mira iz Arnaudije

Mir nema cijene. Mi koji živimo na Balkanu trebamo ga više nego kap vode. Moramo se truditi da sačuvamo mir i sigurnost, ali sa ovima “opranim u svim vodama” koji nam nad glavama stalno zveckaju oružjem, nikad neće biti ni pravog mira ni sigurnosti. 

Put mira nema alternative, mora se strpljivo graditi, ali ne sa svakim. Ne s onima koji svoju karijeru grade širenjem mržnje na tekovinama genocida, ne sa Dodikom, Cvijanovićkom,…ne s onima koji su Titovu sliku u svojim kućama zamijenili slikama Draže Mihajlovića, Miloševića, Karadžića, Mladića…Zato onaj ili oni koji su ih doveli i posadili u prvi red na otvaranju džamije Arnaudije, da ih narod sa grčem u stomaku gleda ispod otvorenih kišobrana, moraju Bogu dževap davati. Nisam siguran da će dobiti oprosta. 

Džamije Ferhadija, Arnaudija, sve druge banjalučke i druge džamije su uvijek otvorene za sve dobronamjerne ljude, svih vjera i konfesija, koji sa vjerom u ljude i Boga u njih ulaze i iz njih izlaze.

Poruke mira upućene su i sa ovog historijskog skupa, koji će ostati zapamćen po tome što su od naroda manje zapaženi bili dobrotvori i donatori sa čijim novcem je obnovljena ova džamija od onih koji su dovedeni u prve redove, a s muslimanima ne žele živjeti, niti s njima udisati isti zrak. 

Burlington 8.maja 2024.          Zijad Bećitević

Related posts

IGK: Izbori u Crnoj Gori pokazali da lažni mirotvorac Aleksandar Vučić nije odustao od “Velike Srbije”

Editor

Živio 1. Maj!: Od Dana radničkih prava ostala je samo izbljedela parola

BHD Info Desk Administrator

General Blagoje Grahovac: Evropa je ukliještena

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment