Bosnia Appeal

Humanitarni koncert u sarajevskom BKC-u: Muzički spektakl Marka Kalajanovića i simfonijskog orkestra, prihod ide za najtalentovanije učenike 

banner

Muzički spektakl koji spaja bogate tradicije sevdaha i šumadijske pjesme u simfonijskom aranžmanu bit će održan u nedjelju, 23. juna, u sarajevskom BKC-u. 

Uz organizaciju, pokroviteljstvo i podršku Rotary kluba Sarajevo, ovaj jedinstveni muzički projekat pod nazivom “Rotary za umjetnost” okuplja talente aranžera i kompozitora Ammara Jažića i baritona i prvaka opere Marka Kalajanovića.

Prvi put će se sevdalinke i šumadijske pjesme predstaviti u simfonijskom formatu, stvarajući očaravajući spoj kultura Bosne i Hercegovine i Srbije. Na jedinstven način publika će doživjeti voljene tradicionalne pjesme kao što su “Žute dunje”, “Emina”, “Snijeg pade na behar na voće”, i “Omer beže”, uz “Polomiću čaše od kristala”, “Devojka iz grada”, i “Moravsko predvečerje”.

Koncert je humanitarnog karaktera, a sav prihod će biti doniran za stipendije najtalentovanijih učenika BiH.

Ovaj događaj će istaknuti duboku emotivnu povezanost između ovih muzičkih tradicija, prikazujući svaku pjesmu kao jedinstveno vokalno instrumentalno djelo. Koncert će biti izveden od strane simfonijskog orkestra i Marka Kalajanovića kao soliste.

– Repertoar će biti prilično šarolik, ali ne i nepoznat. Zahvaljujući sjajnim aranžmanima našeg sarajevskog kompozitora i producenta Ammara Jažića, devet poznatih pjesama sa teritorije BiH i Srbije izvest ćemo sa simfonijskim orkestrom. Opredijelili smo se za šest sevdalinki i tri pjesme koje su sa područja odakle potičem. Rođen sam u Ivanjici, u Moravičkom kraju u srcu Šumadije. Tako smo došli do samog koncepta cijelog programa, koji podrazumijeva spoj mog porijekla i grada Sarajeva, koji mi je podario preko deset godina sjajnog umjetničkog angažmana u Narodnom pozorištu Sarajevo – kaže Marko Kalajanović koji dodaje da će orkestrom dirigirati Aida Jažić.

Kalajanović je stekao titulu prvaka opere u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ostvario je više od dvadeset prvačkih baritonskih uloga, kako u Narodnom pozorištu Sarajevo, tako i u Narodnom pozorištu u Beogradu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici. Održao je veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Bjelorusiji i Japanu.

– U Sarajevu sam stekao titulu prvaka opere prije desetak godina. Proveo sam predivno vrijeme sa predivnim ljudima i publikom u sredini koja me je prigrlila. Cijela ideja saradnje sa Rotary klubom Sarajevo je zapravo nastala iz ideje da se na neki način zahvalim svima, i onima koji su me iznjedrili i onima koji su me prigrlili u Sarajevu. Sve to zaokruženo je u sjajnoj tradicionalnoj akciji gdje svake godine Rotary klub Sarajevo organizacijom kvalitetnih kulturnih događaja prikuplja donacije i sredstva za najtalentovanije i za mlade bisere koje je BiH iznjedrila. Napravili smo koncert na obostrano zadovoljstvo i sve kompozicije su snimljene na album – kaže na kraju Kalajanović.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti u sistemu https://www.kupikartu.ba/karte/event/6678/marko-kalajanovi-rotary-za-umjetnost

Related posts

Korištenje društvene mreže Twitter za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici – Preko 45 miliona ljudi obilježilo godišnjicu genocida

Bošnjaci u Africi izgradili 1.777 bunara i 30 džamija

Editor

Devet članova porodice živi u bijedi i siromaštvu

Admin1

Leave a Comment