BiH dijaspora

Obilježena 108.godišnjice bitke na Monte-Meletta Fior u sjevernoj Italiji

banner

Dana 8. juna 2024. godine, okupili su se predstavnici iz Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije kako bi obilježili 108. godišnjicu bitke na Monte Meletta-Fior. Ovaj historijski dan sjećanja podsjeća na hrabre vojnike bosanskohercegovačkog puka br. 2, koji su 7. juna 1916. godine tokom Prvog svjetskog rata osvojili planinu Monte Meletta-Fior u jednom hrabrom jurišu.

Historijska pozadina

Bitka na Monte Meletta-Fior bila je uspjeh za bosanskohercegovački puk br. 2 sa velikim brojem žrtava, koji je u austrougarskoj vojsci bio najodlikovaniji puk. “Bošnjaci”, kako su se ranije zvali svi Bosanci, pokazali su u ovoj bitci izuzetno drugarstvo i neograničeno povjerenje iznad svih etničkih i religijskih granica. U ovom napadu poginulo je 206 pripadnika bosanskohercegovačke jedinice, dok su gubici na italijanskoj strani, sastavljenoj od Alpinaca i sardinskih trupa, bili još veći.

Lekcija iz historije?

Nažalost, svijet nije mnogo naučio iz Prvog svjetskog rata, kao što je to pokazao Drugi svjetski rat koji je uslijedio. Sama nada da neće biti trećeg svjetskog rata nije dovoljna. Potrebni su aktivan rad i angažman za mir.

Bh2 puk iz okruga Banja Luka, kojem su tada pripadali i Bihać i Cazin, sastojao se, na primjer, na početku rata 1914. godine od gotovo 50 posto srpsko-pravoslavnih, oko 35 posto muslimanskih i oko 15 posto hrvatsko-katoličkih vojnika. Pored toga, bio je prisutan i mali broj jevrejskih i drugih vjernika. Da li je to tada bila tema ili čak problem?

Naprotiv: svima je bilo jasno da se zadaci mogu ispuniti samo zajedničkim radom, a ne jedni pored drugih, a pogotovo ne jedni protiv drugih! I upravo to je ono što svi mi ovdje iz naše zajedničke istorije trebamo ponijeti u sadašnjost i sačuvati za budućnost. Važno je pružiti ruke preko grobova palih i tako očuvati mir! Tada 1916. godine bili smo neprijatelji, danas smo dobri prijatelji.

Jedinstveni mirovni projekt

Ova tradicionalna komemoracija održava se svake godine od 1917. Prvo je održavana u Grazu, a od 1996. godine mjesto proslave se izmjenjuje između Bosne, Italije i Austrije. Ne slavi se pobjeda, već se šalje snažna poruka ratnim huškačima koji nikada sami ne stoje na frontu. Ova manifestacija je jedinstven mirovni projekt i zaslužuje veću pažnju. Zajedničko mirno slavlje Italijana, Bosanaca i Austrijanaca pokazuje da i druge nacije mogu prevazići predrasude.

Proslava 2024

Ovogodišnja proslava održana je na historijskom bojnom polju, gdje je bitka bjesnila 7. juna 1916. godine. Predstavnici iz Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije prisustvovali su komemoraciji. Nakon zvanične proslave, Bosanci su organizovali “Ćevapčići feštu”, koja je naišla na veliki prijem kod italijanskih i austrijskih gostiju.

2025

Naredne godine komemoracija će se održati u Bosni i Hercegovini. Ostaje nada da će ovaj događaj nastaviti da šalje snažnu poruku mira i promoviše međusobno razumijevanje među narodima.

Više fotografija i video snimak možete pogledati na našim stranicama. Sve informacije objavljene na našim stranicama u kompletu možete koristiti.

Web: Meletta 2024

Fb: https://www.facebook.com/100069552986618/posts/768690312126061/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Zajedno idemo dalje

Srdačni pozdravi

Tim BADEU

Related posts

Wizz Air i Ryanair otkazuju linije i smanjuju broj letova iz Banja Luke

Editor

Rogno u Italiji: Željko Komšić otkrio spomenik “Cvijet Srebrenice”

Editor

U zgradi Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri obilježen Dan državnosti

Leave a Comment