BiH dijaspora

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi je kuća svih Bosanaca i Hercegovaca

banner

Predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi  posjetili Ambasadu Bosne i Hercegovine u Otavi.

Istaknuta je važnost uloge bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi u ostvarenju zajedničke vizije za budućnost Bosne i Hercegovine.

Delegaciju bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi je primila savjetnica Daniela Čolić.

Bosanskohercegovačka dijaspora je  posvećena  Bosni i Hercegovini. Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi je pozvana da  iskoristi ekonomski, akademski i kulturni potencijal dijaspore kako bismo unaprijedili odnose između Bosne i Hercegovine i Kanade.

Javnosti nije nepoznato, pisali su i mediji o tome prošle godine, da je Ambasada Bosne i Hercegovine  u Kanadi bila duži vremenski period bez uposlenih iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te da je rad Konzularnog odjela posebno bio otežan i da građani Bosne i Hercegovine nisu mogli dobiti uslugu niti ostvariti svoja građanska prava koja im diplomatsko konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine  omogućavaju u zemljama u kojima žive. Time su ustvari i oni sami najviše i osjetili značaj podrške bosanskohercegovačkih  institucija. Upućivanjem iz Ministarstva vanjskih poslova  Bosne i Hercegovine savjetnice Daniele Čolić, dugogodišnjeg karijernog i profesionalnog diplomate s iskustvom na sreću svih građana Bosne i Hercegovine u Kanadi oni sada imaju redovnu konzularnu uslugu, riješili su svoje zaostale predmete, imaju sve odgovore na upite u roku od 24 sata i što je najvažnije iz Ambasade izlaze zadovoljni pozitivnom atmosferom koju su osjetili tokom boravkau njoj. Takoreći ovaj segment rada je sada u punom kapacitetu i funkciji. Savjetnica Daniela kaže da je njena kuća Sarajevo koje jako voli, a da je Ambasada kuća svih Bosanaca i Hercegovaca bez obzira na nacionalnu pripadnost i da će svi dobiti savjet i uslugu. Samo ovakvim pristupom poslu i odgovornosti, patriotskim odnosom prema svojoj državi, Bosni i Hercegovini može i mora imati najbolju sliku u svijetu jer ona to i zaslužuje.

Predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore su potencirali pitanja od interesa za bosanskohercegovačke građane u Kanadi, kao što su bileteralni sporazumi između dvije države, izrada udžbenika za nastavu na maternjem jeziku za djecu u dijaspori, razmjeni studenata, saradnji fakulteta, otvaranju Ambasade Kanade u Sarajevu, aktiviranje Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu, oragnizovanju dana Bosne i Hercegovine u Ambasadi.

U ime bosanskohercegovačke dijaspore Emir Ramić se zahvalio savjetnici Danieli Čolić na do sadašnjem veoma uspješnom radu. Ramić je konstatovao da će dijaspora i dalje biti pokretač razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade i  činilac promjene imidža Bosne i Hercegovine u Kanadi. Dijaspora će nastaviti kontinuitet promicanja bosanskohercegovačke historije, kulture, tradicije u kanadskom Kulturnom mozaiku. Dijaspora u Kanadi ima sve veći značaj i kao takva je svojevrsni ambasador bosanskohercegovačkih vrijednosti u Kanadi što pozitivno utječe na imidž Bosne i Hercegovine u Kanadi. Bosna i Hercegovina svojom raznolikošću obogaćuje višeslojnu kanadsku kulturu i identitet.

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Emir Ramic I Daniela Čolić u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kanadi

Related posts

Švedska: Za ulazak u zemlju putnicima više ne treba PCR negativan test

Editor

Emotivan govor Adisa Ahmetovića u Bundestagu: Imam jednu želju…

Editor

Branko Tomić, novinar i publicist iz Norrköpinga: U početku sam bio šokiran blagim mjerama švedskih vlasti

Editor

Leave a Comment