Moj stav

Bijeli golub ponovo (ne)leti 547- HVALA AKTERIMA ”UDRUŽENOG PODUHVATA” SPAŠAVANJA PRVOOPTUŽENOG

banner

Presuda je donesena od strane opštinskog sudije – džaba žalbe Komisiji za policijski kodeks i Kantonalnom sudu. A čovjek je uvijek (i) na dobitku. U ovom slučaju, pored dragocjenog iskustva,  stari bicikl je ”brzopotezno” zamijenjen ljepšim, bijelim. Sa ”tablicom” otpozadi sa logom GljivaMira i tri manje naljepnice na kosoj šipki…

Piše: Sead Hambiralović

Naivno nadao da će se javiti neki od naših pravnih fakulteta: Tuzle, Zenice, Travnika ili Bihaća. S razlogom odustao kontaktirati sarajevski zbog poznatih ”relacija” dva grada i vjerovatno najprije prihvaćeno. A pismo namjere naslovljeno sa pitanjem da li bi ovo bio interesantno kao ”vježba” za studente prava, buduće sudije, advokate, tužitelje… i dođe do istine u slučaju Br: 32 0 Pr 451544 23 Pr. (Obaška koji je razlog višemjesečne ”šutnje” rektora Univerziteta Tuzla. Ništa nova kod nas – makar elementarno (pa nazvaće, pa sutra će, pa nekoliko puta zadžabe nenajavljeno ”lično” išao sa namaknutim ”osmjehom” i lijepo ”priman” od osoblja Rektorata. Ponekad mi strpljenja ne manjka, pa i zbog jednog pitanja koje se tiče visokoškolskog obrazovanja i primjerom kako je to udešeno u zemlji  Norveškoj).

A pošto se odužilo hoće – neće (i) neko od naših iz svijeta uključiti, prijedlog urednika portala dijaspore bio je dobar, ali sa jednom mahanom, pa odlučio da se ovako trakavica svede. Prilog dvije objavljene kolumne:

JAVNA ZAHVALNIVCA

Prvo zahvalnost prvooptuženom Alenu Imamoviću na nevjerovatnom iskustvu da se izbliza uvjerim do kojeg dna se može doći; onda kako to (ne)ide sa policijskim kodeksomi redom: Nerminu Kalajiću, policijskom inspektoru – svjedoku, potom pratiocu policajcu Jasminu Aljiću što je nakon odlaska kolege za pijanim ”svjedokom” (?!) dozvolio da fotografišem poziciju auta ispred znaka zabrane parkiranja, pa poluglasnim da je ovdje sve jasno i nadam se da zbog toga nije imao problema. A mogao da je htio- smio potvrditi moje ključno u izjavi, sa upitnim nekim koleginim konstrukcijama da se u iskazu razvodni suština!; policijskom službeniku Emilu Milkuniću koji je izvršio uviđaj ikome sam predao nalaze UKC- a, radostan što nema loma i spreman praštati; Suvadu Butkoviću, predsjedavajućem odbora za žalbe građanavezano za policijski kodeks kao neosnovanoj žalbi, opštinskom sudiji Sabini Spahić na izrećenoj kazni, te kantonalnom sudiji Damiru Čačkoviću na odbijenoj žalbi.

ZAKLETVE KAKO KOJE

Prvi dio presude oko remećenja javnog reda i mira i nekako može proći ako se izuzme par vješto uklopljenih laži i neka moj bude problem što nisam imao svjedoke, a druga strana bila savršeno uigrana. Problem je oko drugog dijela ”procesa” gdje su neke činjenice zanemarene! Koliko znam detektor laži je pouzdan 80 posto i ne uzima kao dokaz, ali ovdje se nanizalo podosta toga – počev ko je pozvao pijanog čovjeka koji se predstavio kao svjedok? Onda zašto ga je inspektor odstranio pa za njim otišao i tek se vratio za oko pola sata? Šta on ima ići sa prvovoptuženim do auta a poznaju se ”iz viđenja”? Pa koja gnusna laž da sam ušao u radnju i ”psovao tuzlansku majku” što nema logike jer je moja rođena Tuzlanka, a sudija presjekao da neće da se bakće rodbinskim relaciama, niti zakletvama.

Zanimljivo, a sudija prihvatila zakletvu svjedoka – inspektora da će govoriti istinu, jah! Na moje insistiranje prvooptuženi nije se želio zakleti da me nije tri puta udario kurvinjski s leđa vjerovatno što se sramni slučaj desio na prošlogodišnji Bajram! A možemo ako treba i oko moje zakletve da stojim iza svakog slova kojeg sam napisao zbog onog očevog svetionika na Kazanbašči, nedaleko od bijelog cvijeta u fontani, koji gori već 54 godine. U jeku korone i pojačao otkad se u limenom sanduku iz Švedske pridružila njegova ”princeza” Tuzlanka.

A moglo je bez ove blamaže kada sam na startu predložio a Kalajić zbunio i iskreno da u praksi nije naišao na ovakav slučaj. To bi američki sudija u dva poteza riješio, a vi bezveze petljali i spetljali! Pogriješili ako ste mislili da ću biti zadovoljan jednakom uvjetnom kaznom i samo popola plate neveliki sudski troškovi. A GLAVNO odbacili jer nema svjedoka (?!). E pa, nadam se da će se već neko talentovaniji i pošteniji od vas zainteresovati za slučaj a razne su mogućnosti šta stim…

(Prema najnovijim podacima naša zemlja je najkorumpiranija u regiji, a u Evropi samo su dvije ispod naše i

zapalo da se lično uvjerim u ovom slučaju koji je mala maca šta se sve kod nas radi. Prilog: Martina Galović, mag. iur. Statistički pokazatelji raširenosti korupcije u pravosuđu).

E, ALENE, ALENE…

Te tri kratke ogrebotine na tvome autu su p- dim šta se desilo sa mojim za vrijeme oslobođenja – okupacije Zvornika kada je jedan od dvojice ”oslobodilaca” marnuo automatom moju majku i morala dati ključeve od garaže (roman ”Bijeli cvijet iznad puta”, S.H, op.a.). Mlađi si 18 godina a želio sam ti oprostiti! I onim dodatnim što sam predložio  da se sretnemo pored murala Ja volim Tuzlu i u očima vidim ima li u njima kajanja i jesi li se štogod zapitao zbog tih pehova sa pijanim ”svjedokom” i ostalim…

Očigledno si ponešto ispustio u vaspitanju pa možda vidi s nekim kako ćeš stim. Pošto si na ročištu burno reagovao na pomen psihijatrije da si i ti mogao donijeti kojekave ”papire”, pa si ”ušutkan”. Ne bi bilo loše da i ti odeš. Moja iskustva su ”onako” –  sa tom ustanovom sam u ”svađi” pošto praktikujem bolju ”medicinu” namjesto kljukanja tabletama. A razlog uopšte da odem zanimalo da oni kao ”struka” sa svoje strane kažu da nisam gdje pogriješio? Razumjeti što je eskiviran direktan odgovor, a u kolumni naveo psihijatrovo pitanje oko ”krive Drine…” Ostao bez teksta i nije bilo potrebe da isto uzvratim – niti želje da više odlazim.

.

P.S.                                                                                                                                                                            Naredna objava: Rekord dijasporca Mirze Kadića na Gornjem slapu. (U ponedeljak u 9.00 na prvom ulazu  Selima Bešlagića čekaju obećane 4 zadnje sjemenke bundeve sremenduše. I paktično najava za narednu godinu dopunjenog izdanja knjige Panonika, priče sa slanih jezera koja a prvo izdanje može se pogledati u Suvenirnici između prvog i drugog jezera).   

——————

Kolumne u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Prenose portali:  Bolja Tuzla, Šeher Banjaluka u Švedskoj, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK u Engleskoj i Fb. stranice GljivaMira i Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; info.gljivamira@gmail.com &  dabudebolje@gmail.com 

Related posts

Nakon mise za Bleiburg: Kardinal Puljić oprašta svima koji su ga vrijeđali

Urednik BiH Info Desk

Entitet RS proglasio vanredno stanje!

Urednik BiH Info Desk

Rasizam: Evropa nije nevina

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment