Kultura

Podržana ideja o sarajevskom Jevrejskom groblju kao svjetskoj baštini UNESCO-a

Zaključeno je da je kao prvi korak potrebno pripremiti nominaciju za upis Jevrejskog groblja u Sarajevu na Tentativnu listu svjetske baštine te će incijativa s preporukom da se formira ekspertski tim koji će raditi na pripremi nominacije biti dostavljena Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Jevrejsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Jevrejsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini jevrejsko groblje u Evropi, odmah nakon jevrejskog groblja u Pragu.

Članovi Državne komisije za saradnju s UNESCO-om podržali su i inicijativu za upis sevdalinke i Dana kosidbe na Kupresu na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, te će se inicijative dostaviti Federalnom ministarstvu kulture i sporta s preporukom da se formiraju ekspertski timovi za pripremu nominacija.

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-m podržala je nominaciju Dragoljuba Mirjanića za UNESCO/Ekvatorijalna Gvineja međunarodnu nagradu za istraživanje u polju prirodnih nauka za 2016. godinu.

Podržani su i zahtjevi za pokroviteljstvo UNESCO-a za XXXIII Međunarodni festival Sarajevska zima i IV Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu te će takav prijedlog biti dostavljen UNESCO-u – saopćeno je iz Državne komisije za saradnju s UNESCO-om.

Related posts

Javni poziv za prijavu radova i učešće u programu manifestacije Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić

Eni Sendijarević “Srce Sarajeva” za film “Odvedi me na neko lijepo mjesto”

Editor

Sarajevska promocija knjige “Rat je mrtav, živio rat”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment