Kultura

Podržana ideja o sarajevskom Jevrejskom groblju kao svjetskoj baštini UNESCO-a

Zaključeno je da je kao prvi korak potrebno pripremiti nominaciju za upis Jevrejskog groblja u Sarajevu na Tentativnu listu svjetske baštine te će incijativa s preporukom da se formira ekspertski tim koji će raditi na pripremi nominacije biti dostavljena Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Jevrejsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Jevrejsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini jevrejsko groblje u Evropi, odmah nakon jevrejskog groblja u Pragu.

Članovi Državne komisije za saradnju s UNESCO-om podržali su i inicijativu za upis sevdalinke i Dana kosidbe na Kupresu na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, te će se inicijative dostaviti Federalnom ministarstvu kulture i sporta s preporukom da se formiraju ekspertski timovi za pripremu nominacija.

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-m podržala je nominaciju Dragoljuba Mirjanića za UNESCO/Ekvatorijalna Gvineja međunarodnu nagradu za istraživanje u polju prirodnih nauka za 2016. godinu.

Podržani su i zahtjevi za pokroviteljstvo UNESCO-a za XXXIII Međunarodni festival Sarajevska zima i IV Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu te će takav prijedlog biti dostavljen UNESCO-u – saopćeno je iz Državne komisije za saradnju s UNESCO-om.

Related posts

Košenje trave na Kupresu uvršetno na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a

BHD Info Desk Administrator

Nizozemska: Preminuo čuvar sevdaha pjevač Emir Dedić

Urednik BiH Info Desk

Svečano otvoren Sarajevo Film Festival

Editor

Leave a Comment