BiH dijaspora

AUBHA u posjeti Počasnom konzulatu u Sydneyu/ PRVI I OSNOVNI ZADATAK – POTPUNO JEDINSTVO U ZAJEDNICI

banner

Javnosti u Bosanskoj zajednici u Australiji je poznato da je Ministarstvo vanjskih poslova Australije nedavno objavilo vijest o imenovanju Počasnog konzula u državi Novi Južni Vels (New South Wales) – (http://protocol.dfat.gov.au/Consulate/view.rails?id=31)  gospodje Demile Talić, što je vrlo pozitivno iznenadilo one koji poznaju  ovu Bosanku, koja iza sebe ima vrlo uspješnu karijeru u biznisu, a osim toga je i velika je podrška sydneyskim bh organizacijama, te Bosanskoj zajednici u cijeloj Australiji. Svečanost u formi zvaničnog otvaranja Počasnog konzulata i inauguracije njegovog domačina održaće se uskoro.

Gospodja Talić Gabrijel je finansirala i neke projekte u Bosni i Hercegovini, a u značajnije uspjehe treba svakako istaći ulogu producenta u filmu filma “For those who can tell no tales” australijske  rediteljke Kim Vercoe ( o silovanim ženama u Višegradu tokom agresije na BiH).

Kao uvertira skorašnjoj i zvaničnoj promociji i Počasnog konzulata, članovi Australijske unije bh asocijacija (AUBHA)  iz Sydneya Safet Alispahić (koordinator ) i Fahir Zečević, (glasnogovornik), juče su bili primljeni  u prostorijama Počasnog konzulata u Sydneyu od strane gospodje Demile Talić Gabriel , gdje su u dvosatnom razgovoru upoznali svoga domaćina o Bosanskoj zajednici i u sydneyskim, ali i  u australijskim relacijama. Prostorije Počasnog konzulata su u strogom CBD Sydneya, na adresi  44 Market Street, Level 26, Sydney NSW 2000, telefon 02 9091 4235.

Nakon što je Safet Alispahić u ime AUBHA čestitao postavljenje gdji  Demil Talić Gabriel, zamolio je za buduće zajedničko djelovanje  na uspostavljanju jedinstva u užoj i široj Bosanskoj zajednici.  Obećanje je obostrano dato, AUBHA će istinski podržavati rad Počasnog konzulata u Sydneyu, a Počasni  konzul će svojim autoritetom, takođe biti podrška svim aktivnostima u Bosanskoj zajednici, s naglaskom da je sada prvi i osnovni zadatak – puno jedinstvo na svim linijama, i po vertikali i po horizontali, sa težnjom da se svi odnosi u toj sferi permanentno izgradjuju i unapredjuju.

U atmosferi punog razumijevanja, i u ambijentu s pogledom na Sydney sa 26.sprata, i ovaj vrlo vruć sydneyski dan je obilježio početak još jednog oblika službenog predstavljanja države Bosne i Hercegovine u dalekom svijetu, u australijskoj metropoli Sydney.

Sydney, 12.1.2017.godine

Fahir Zečević, glasnogovornik AUBHA

Related posts

BOŠNJACI IZ DIJASPORE OD MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA TRAŽE INTERVENCIJU I POMOĆ ZA NOVI PAZAR, TUTIN I SJENICU

Urednik BiH Info Desk

Jordanski Bosanci: Kratka historija zanemarene manjine

Slovenija: Ubijena trudna djevojka bh. porijekla

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment