BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 456: „NOVO SUNCE“ U ŠVEDSKOJ

banner

Piše: Sead HambiralovIć

Izričem najdublju zahvalnost zemljama Anadoliji i Persiji (u mome ”slučaju” Norveškoj i Švedskoj, op.a.)i gradovima Istambulu, Sofiji i Jedrenu (Leirviku, Bergenu i Örebru). Dao Bog pa im na granice i pod zidine ne dolazili slavohlepni Bošnjaci s oslobodilačkim namjerama. Od ostalog će se valjda znati i sami sačuvati…

Riječ je o ”pobratimu iz prošlosti”, narodnom tribunu, dobrotvoru i pjesniku Hasanu Kaimiji, a inspirisala priča Derviša Sušića u Antologiji bosanske književnosti koju treba svako u dijaspori ”izučiti”. U sklopu je nedavne kolumne a postavljena je na zasebnom linku: https://bhdinfodesk.com/2023/01/11/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-452-herstad-s-prve-razumio/  

KAD PRETEKNE SRCA: A kako (ne)ide sa povratkom u Bosnu, već je za struku – pridodati i to moje da sam se vraćao 96., 97. i 2000. u okviru međunarodnog projekta ”Povratak stručnjaka”. Kobiva i ja bio neki taj. Sva tri puta pljaf i manje više poznata priča kako prolaze oni kojima pretekne srca za rodnom grudom.

Za takva bolna stanja postoje hećimi i lijekovi. Oko farmaceutske industrije i hećima znakovito sa pojavom korone. A pošto sam znao ”šta je meni”, koji klinac da se kljukam ”sertalinima”. Svako može ”formulu” prema sebi, moja – nastaviti ”priču” – dužnost, na koncu i nisam zadžabe ostao živ! Plus, ”pomagale i kad su odmagale” (roman Bijeli cvijet iznad puta, S.H.)

Svaka čast Norvežanima gdje se GM utemeljila, a nadopunjeno u Švedskoj. S početka konce je vukla Eva Belsund i brzo sustigao ”zaostatak” nakon seljenja.  Kao u Bergenu i ovdje su veliki planovi bili u igri. Namjesto ushićenja nakon otvaranja dječije galerije Fredssvampen u Vivala centru, kao uspomena na onu što mi je uništena u Zvorniku, prve Barnens fredsgala u Koncert hus i dvije na Velikoj sceni Stadsparka, Fredssvampens dagar u Hallsbegu i Kumli i krunskog dvogodišnji program Skola for barnambassador for fred, opet je zakuckalo ”ono moje” – ne ostanak, već povratak!

DIJASPORA PORANILA: Odjednom postao prioritet svih prioriteta – izrada idejnog rješenja spomenika na prvoj masovnoj grobnici u zvorničkoj Kazanbašči, sa bijelim cvijetom u fontani (po ”ugledu” kasnije uraidili srebrenički, op.a.). S vrha betonske ”suze”, godinu ranije, bio je zasađen srebrni borić (Drvo sječanja). Otvoren u sklopu Susreta zvorničke dijaspore i, koje radosti i ushićenja na ”Vidikovcu”- na dupke punoj otvorenoj velikoj terasi, do mene Fadil Banjanović- Bracika, rodonačelnik povratka i Hajrudin Omerović član Glavnog odbora i predsjednik pravne komisije Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, naklon njihovim sjenama!

Sa više strana stigli ljudi od biznisa- haj da se razgovara o održivom povratku, investicijama… Na sve strane prštila je neka čudesna energija, nada u neki novi početak. Ali prethodno je trebalo uraditi još ponešto. Tadašnji gradonačelnici dr. Milorad Djokić, potom Budimir Aćimovič sa svoje strane uradili su koliko su mogli, ali ubrzo pokazalo da se poranilo.

Koji već put: prvi, drugi, treči neuspjeli pokušaj povratka- haj natrag u Örebro. Haj da sa te strane ”navije”, lakše ići. I samo što sam se posložio, kako i skim ispriječio se (ne)važan detalj: šta će pisati na naljepnici? (Godine 97. na Zagrebačkom međunarodnom sajmu nagrada za dizajn i ostvaren san sa MADE IN BOSNIA AND HERZEGOVINA. Obilo o glavu, a ne volim se ganjati po sudovima). I budi pametan, a sada stajaće ime druge zemlje. E pa, mogu se fudbaleri prodavati i mijenjati dresove – neće biti da sam taj! ” ”Givare av idéer” razgovaraće do određene granice, u znak zahvalnosti šta je sve omogućeno oko razvoja a ”glavno” neka sačeka.

DILEMA OKO PROTOTIPA: Još jednom uvjerio kako to sve funkcioniše u uređenim sistemima – ne praktikuje se na ho-ruk. Sinulo da se porazgovara sa Miljovordcentralen koji je nemal minijatura tuzlanskg Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a ”znakovit” je fotos sastanka sa rukovodstvom gdje sam predstavio neke mogućnosti. Trebalo je vremena da se sasvim ”akceptira”, posebno oko nekih inovacija koje sam prezentovao u novoj brošuri. Oko prototipa tražiti neke druge ”adrese” i povezati sa Bosnom. A ponoviti da je ”čovjek uvijek (i) na dobitku”. Može, što odmah može i hvala na podršci da se u tip-top uređenoj stolarskoj radionici malo ”poigram” sa drvetom. Svaka čast slikama u ulju, ali oduševio miris drveta i uvijek nasmijani Per, šef radionice – ponijelo i eto priloga kolekciji ”Novo sunce”, objedinjeno sa urađenim u Norveškoj.

Nakon definitivnog povratka haman sasvim utreniran vezano za naaas i niti se više nećemu čudim. Pa kako stojimo sa istočnim i zapadnim susjedima, dok svijet brinu mnogo veće brige. Naravno, ne može sve sam. Vjerujem, kad tad naiće oni pravi. Nije neka ”navala”, jer nije to za svakoga. Ali, nailaze, nailaze…

MUZEJSKU POSTAVKU BIJELI GOLUB sačinjavaće izložbe: Priča o GljiviMira, Dječije zastave, pokloni od djece i umjetnika iz svijeta, suvenirnica, te zasebna postavka osnivača Seada Hambiralovića: Novo sunce (norveški i švedski ciklus) i Novinar u (ne)vremenu. Na fotosu švedski dio kolekcije nastao u Miljivordcentralen Örebro. Nedostaju tri slike u ulju, koje se nalaze u Bergenu, Tuzli i ”Zvorničko sunce” u autorovom rodnom gradu.

P.S.

Nekadašnji snimatelj Mensur Krndić odao jednu zvorničku tajnu koja će zanimati Nedžada Salkovića. Kuća mu je blizu Esada Kunosića, davnog direktora EMŠC-a, haj da ga posjetim. Dugo nisam bio u tuzlanskom kvartu Kula i koje koicidencije koga  sreo. Za svaki slučaj upitao mlađu ženu koja je išla u istom smjeru sa sinom. I, riječ po riječ veli da familijarno vikendom rado odu na Kulu poviše Zvornika. Da se nadišu čistog zraka i oči nauživaju prizorima sa te visine. Hehe, a ja pokušavam oko uspostavljanja turističkih relacija TZ – ZV. Eto novih prijatelja, a valjaće uključiti i malog Benju koji se zanima za geografiju. Nema Nedžada, roletne spuštene…

O ljubavi je išlo u prošloj kolumni i oko alternative DaBudeBolje a sjetio se  nedavne:  https://bhdinfodesk.com/2023/01/04/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-451-sasvim-neobicna-sretanja/ . Pošto nam je struka takva jeste, razmišljam da bi bilo dobro sresti dekana pomenutog fakulteta. Spomenuo švedske relacije, a neko moj je savjetnik na Univerzitetu u Bergenu i možda proširiti. A i taj opisani neobični susret sa studendentima mogao kao uvod oko otvaranja nekih novih mogućnosti povezivanja.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na preko 200 adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com

BHDINFODESK

Related posts

UJEDINJENA BOSNA I HERCEGOVINA- Br. 174.

Editor

Bošnjačka akademija nauke i umjetnosti osniva Klub mladih naučnika

HASAN ŠEHOVIĆ, PREDSJEDNIK SSD BIH, PRED 18. SP DIJASPORE BIH U FUTSALU: VELIKI INTERES ZA SPORTSKI SPEKTAKL BH. DIJASPORE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment