Moj stav

Zijad Bećirević: Moj stav -SAD UVELE SANKCIJE DODIKU

Sjedinjene američke države su jučer,  17. januara 2017. godine , uvele sankcije Predsjedniku Rs Miloradu Dodiku. Uvelo ih je Ministarstvo finansija SAD  u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 iz 2003, godine , koju je potpisao  predsjednik Dzordz  Bush.  To je odredba protiv osoba  koje su aktivno opstruirale provedbu zakona ili aktivnom opstrukcijom predstavljaju  značajnu opasnost  u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sankcije  podrazumjevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje Dodikove imovine i njegovih bankarskih računa na teritoriji SAD i na teritoriji  zemalja koje podrže i prihvate američke sankcije. A to znači da je blokirana sva njegova imovina  i  imovina osoba koje su s njim.

Izricanjem sankcijka Dodik je stavljen na listu  Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) na kojoj se nalaze osobe koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na teritoriji SAD. Ovu listu neki zovu “crna lista“.

Dodik je stavljen na američku  „Crnu listu“  jer se usprotivio Ustavnom sudu BiH –  najvišoj sudskoj instanci države BiH – i prekršio zakon, te time postao prepreka i prijetnja  za sprovođenje Dejtonskog ugovora. Prisjetimo se da je Dodik potpuno ignorisao odluku Ustavnog suda i suprotno zabrani proveo Referendum o Danu Rs i 9. Januara provokativno  organizovao  veliku proslavu na dan kada je nad Bošnjacima BiH počeo genocid, što se u SAD tretira kao “kršenje vladavine prava“.

Da li je to početak njegova kraja?!

Neposredno prije ovog Američka ambasada u Sarajevu  odbila je Dodikov zahtjev za diplomatsku vizu, nakon njegove najave da je pozvan na inauguraciju novog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Hvala Sjedinjenim državama u nastojanju da zaustavimo katila koji je svojim razornim djelovanjem nanio i nanosi ogromnu zlo i nesreću svim narodima BiH i državi BiH. Mnogo vremena prije SAD trebale su to adekvatno sankcionisati  zemlje EU i međunarodna zajednica preko Visokog predstavnika ,  umjesto što su ga godinama pokušavali udobrovoljiti, a on im se sve više penjao na grbaču. Pitamo se da li će sada Tužilaštvo BiH smoći  dovoljno hrabrosti  i snage da  protiv Dodika  i negovih saradnika ( prije svega Mladena Ivanića) aktivira tužbe za kriminal, korupciju i antidržavno djelovanje , koje su trebale davno biti provedene i postati izvršne?

Sasvim je sigurno da je veliki dio bh javnosti, ali i njeno šire okruženje, odluku SAD o sankcijama  izrečenim Dodiku dočekalo sa  malim olakšanjem i velikom dozom odobravanja.  Milorad Dodik je toliko  izmorio i iscrpio  ovaj narod i ovu zemlju svojim prijetnjama, nebulozama i bljuvotinama , da je postao krajnje destruktivan, štetan,  opasan –  nepodnošljiv.

I lija dolija!

Nakaon ovog  brzo će se pokazati da nije dovoljno samo  finansiski ograničiti Dodika. Potrebno je onemogućiti negovu  funkciju , koju čine Predstavništva Rs u svijetu koje plaća država BiH,  službe  i pojedinci u državnim predstavništvima, legalni i ilegalni centri moći i lobiji. Potrebno je ograničiti vezu sa nacionalističkim i šovinističkim centrima Srbije. Svi oni čine koruptivni i antidržavni  lanac Dodikove dominacije.

Trebalo je dugo vremena SAD i EU i MZ da uvide ko je Milorad Dodik i koliku prijetnju predstavlja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi. Ali sankcionisati samo njega je nedovoljno i ako se u tome ne bude dosljedno, može biti i kontraproduktivno. Dodika treba po hitnom postupku izvesti pred sud i suditi mu za nepoštivanje i kršenje  zakona  i počenjena zlodjela. Ali treba znati da on nije sam. Uz njega su mafijaški povezani mnogi.  Moraće se i njima na neki način stati u kraj, jer ako se to uskoro ne učini, čeka nas veće zlo.

I koliko god je vijest o sankcijama Dodiku dočekana s odobravanjem i optimizmom, toliko je razočaravajuća vijest  koja nam upravo  dolazi iz Davosa, o pohvalama i komplimentima koje je  podpredsjednik SAD  Joe Biden dao premijeru Srbije Vučiću prilikom susreta s njim,  iako je Vučić već u prvom komentaru o sankcijama Dodiku  izjavio da ih Srbija neće primjeniti.

Ipak, ostaje nada da će sankcije uvedene Dodiku biti potsticaj i ohrabrenje za pokretanje  procesa koji će  narodu vratiti slobodu,  mir i dostojanstvo, a  državu BiH osloboditi najvećih neprijatelja,  terora i nacionalističkih stega , koje trpimo svih Dejtonskih godina.

 

Burlington, Januara 18, 2017

Zijad Bećirević

Related posts

Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora zbog “žive lomače“ u Višegradu

Editor

ZA INCKA Majke Srebrenice zaslužuju više od divljenja, to je ZAKON

BHD Info Desk Administrator

GENOCID NAD BOŠNJACIMA JE POSLJEDICA SRPSKE DEKLARACIJE OD 9. JANUARA 1992.

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment