Moj stav

Zijad Bećirević: Moj stav -SAD UVELE SANKCIJE DODIKU

banner

Sjedinjene američke države su jučer,  17. januara 2017. godine , uvele sankcije Predsjedniku Rs Miloradu Dodiku. Uvelo ih je Ministarstvo finansija SAD  u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 iz 2003, godine , koju je potpisao  predsjednik Dzordz  Bush.  To je odredba protiv osoba  koje su aktivno opstruirale provedbu zakona ili aktivnom opstrukcijom predstavljaju  značajnu opasnost  u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sankcije  podrazumjevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje Dodikove imovine i njegovih bankarskih računa na teritoriji SAD i na teritoriji  zemalja koje podrže i prihvate američke sankcije. A to znači da je blokirana sva njegova imovina  i  imovina osoba koje su s njim.

Izricanjem sankcijka Dodik je stavljen na listu  Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) na kojoj se nalaze osobe koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na teritoriji SAD. Ovu listu neki zovu “crna lista“.

Dodik je stavljen na američku  „Crnu listu“  jer se usprotivio Ustavnom sudu BiH –  najvišoj sudskoj instanci države BiH – i prekršio zakon, te time postao prepreka i prijetnja  za sprovođenje Dejtonskog ugovora. Prisjetimo se da je Dodik potpuno ignorisao odluku Ustavnog suda i suprotno zabrani proveo Referendum o Danu Rs i 9. Januara provokativno  organizovao  veliku proslavu na dan kada je nad Bošnjacima BiH počeo genocid, što se u SAD tretira kao “kršenje vladavine prava“.

Da li je to početak njegova kraja?!

Neposredno prije ovog Američka ambasada u Sarajevu  odbila je Dodikov zahtjev za diplomatsku vizu, nakon njegove najave da je pozvan na inauguraciju novog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Hvala Sjedinjenim državama u nastojanju da zaustavimo katila koji je svojim razornim djelovanjem nanio i nanosi ogromnu zlo i nesreću svim narodima BiH i državi BiH. Mnogo vremena prije SAD trebale su to adekvatno sankcionisati  zemlje EU i međunarodna zajednica preko Visokog predstavnika ,  umjesto što su ga godinama pokušavali udobrovoljiti, a on im se sve više penjao na grbaču. Pitamo se da li će sada Tužilaštvo BiH smoći  dovoljno hrabrosti  i snage da  protiv Dodika  i negovih saradnika ( prije svega Mladena Ivanića) aktivira tužbe za kriminal, korupciju i antidržavno djelovanje , koje su trebale davno biti provedene i postati izvršne?

Sasvim je sigurno da je veliki dio bh javnosti, ali i njeno šire okruženje, odluku SAD o sankcijama  izrečenim Dodiku dočekalo sa  malim olakšanjem i velikom dozom odobravanja.  Milorad Dodik je toliko  izmorio i iscrpio  ovaj narod i ovu zemlju svojim prijetnjama, nebulozama i bljuvotinama , da je postao krajnje destruktivan, štetan,  opasan –  nepodnošljiv.

I lija dolija!

Nakaon ovog  brzo će se pokazati da nije dovoljno samo  finansiski ograničiti Dodika. Potrebno je onemogućiti negovu  funkciju , koju čine Predstavništva Rs u svijetu koje plaća država BiH,  službe  i pojedinci u državnim predstavništvima, legalni i ilegalni centri moći i lobiji. Potrebno je ograničiti vezu sa nacionalističkim i šovinističkim centrima Srbije. Svi oni čine koruptivni i antidržavni  lanac Dodikove dominacije.

Trebalo je dugo vremena SAD i EU i MZ da uvide ko je Milorad Dodik i koliku prijetnju predstavlja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi. Ali sankcionisati samo njega je nedovoljno i ako se u tome ne bude dosljedno, može biti i kontraproduktivno. Dodika treba po hitnom postupku izvesti pred sud i suditi mu za nepoštivanje i kršenje  zakona  i počenjena zlodjela. Ali treba znati da on nije sam. Uz njega su mafijaški povezani mnogi.  Moraće se i njima na neki način stati u kraj, jer ako se to uskoro ne učini, čeka nas veće zlo.

I koliko god je vijest o sankcijama Dodiku dočekana s odobravanjem i optimizmom, toliko je razočaravajuća vijest  koja nam upravo  dolazi iz Davosa, o pohvalama i komplimentima koje je  podpredsjednik SAD  Joe Biden dao premijeru Srbije Vučiću prilikom susreta s njim,  iako je Vučić već u prvom komentaru o sankcijama Dodiku  izjavio da ih Srbija neće primjeniti.

Ipak, ostaje nada da će sankcije uvedene Dodiku biti potsticaj i ohrabrenje za pokretanje  procesa koji će  narodu vratiti slobodu,  mir i dostojanstvo, a  državu BiH osloboditi najvećih neprijatelja,  terora i nacionalističkih stega , koje trpimo svih Dejtonskih godina.

 

Burlington, Januara 18, 2017

Zijad Bećirević

Related posts

Brisel: “Želimo da živimo u našoj zemlji”, poručili srednjoškolci iz BiH prilikom posjete institucijama EU

Editor

KOLUMNISTA JUTARNJEG LISTA Jurica Pavičić: Borio sam se kod Stoca, znam da Praljak laže

“Srebrenica je još uvijek tu”: Vrijeme je za toliko čekano probosansko jedinstvo

Leave a Comment