BiH dijaspora

Čestitka: 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, humanitarna organizacija Bosnia Appeal te medijska agencija BHDINFODESK  iz Birminghama, upućuje iskrene čestitke svim građanima u domovini  i dijaspori, te državnim organima i institucijama Bosne i Hercegovine, uz neizbježno  podsjećanje da je ovo  jedan od najznačajnijih datuma novije bosanskohercegovačke  istorije.

Obilježavajući ovaj dan, obilježavamo jedan od najvažnijih dana u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne i Hercegovine. To je dan kad je Bosna i Hercegovina voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država, i kao takva priznata od međunarodne zajednice,  čime se Bosna i Hercegovina svrstala među 190 nezavisnih država u svijetu.

Obaveza svih nas je očuvanje i jačanje jedne nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao i izgradnja države na način da svi njeni građani imaju jednaka prava i normalan ambijent življenja.

Iskreno se nadamo da će politčko vođstvo Bosne i Hercegovine smoći snage da Bosnu i Hercegovinu povede ka Euroatlanskim integracijama, osigura prosperitet i bolju budućnost svojim građanima koji žive unutar i van njenih granica.

Na kraju ponovo svima, koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Bosnia Appeal & BHDINFODESK

 

 

Antarfile: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti  Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.
Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije isto su uradile  i Sjedinjene Američke Države.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. martproglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Related posts

Envera Suljić za N1 iz Azerbejdžana: Na snazi policijski sat, društvene mreže blokirane

Urednik BiH Info Desk

Düsseldorf: Hatme za 32 učenika

Urednik BiH Info Desk

Pomozite da se lociraju optuženi i osumnjičeni ratni zločinaci koje potražuje Sud BiH

Editor

Leave a Comment