Kultura

Predstavljamo/ Švedskom Bosna probeharala

banner

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ovih dana je u Sarajevu objavljena knjiga ”Švedskom Bosna probeharala” novinara i publiciste Branka Tomića, koja je na 254 strane ispunjena sa 45 reportaža o običnim ljudima sa plemenitim porukama i onima koji znanjem osvajaju svijet. To, kako kaže autor, nije rang-lista najboljih, niti se ovim tekstovima iscrpljuje sve što su Bosanci i Hercegovci postigli u Švedskoj, ali jeste jedan od dokaza da su mnogi od njih ostvarili nešto čime treba da se ponosimo.

”Branko Tomić je napravio vlastiti izbor svojih tekstova iz Bosanske pošte, doradio ih, dopunio i stavio među korice knjige Švedskom Bosna probeharala“, navodi u svojoj recenziji glavni i odgovorni urednik Bosanske pošte Dževad Tašić, naglašavajući da „ovo nije prosti zbir zapisa o različitim ljudima“. „Ovo je knjiga o nama iz koje se svakom čitaocu, uz ostalo, nudi djelimice i odgovor zašto smo i kako opstali i u visoko razvijenoj i civilizovanoj Švedskoj, postali dobri, pa i ponajbolji.

Vjerujem, naglašava Tašić, da će ova knjiga lako naći i osvojiti čitaoca u Bosni i Hercegovini, Skandinavji i šire, na jednak način kako su to već učinili tekstovi Branka Tomića u našoj Bosanskoj pošti.“

”Pred nama je knjiga afirmativnog sadržaja koji je baš danas potreban Bosni i Hercegovini”, ističe drugi recenzent Ibrahim Osmanbašić.

A Ruzmira Tihić Kadrić, generalna konzulica BiH u Minhenu, zaključuje da je knjiga Švedskom Bosna probeharala ”veliki doprinos promoviranju bh. dijaspore, ali istovremeno i priznanje tim ljudima koji su prošli jedan težak put, put koji uglavnom nisu sami izabrali, ali put na kome su uspjeli.“

Ovo je, uz četiri koautorske, sedma autorska knjiga Branka Tomića, a u štampi je i osma u kojoj je uokvireno 380 portreta i priča o bosanskohercegovačkim olimpijcima od 1912. do 2016. godine.

Branko Tomić je rođen u Drvaru 01. januara 1948. Radio je u sarajevskom „Oslobođenju“ od 01. decembra 1971. do 31.decembra 1993, a u Skandinaviji u „Bosanskoj pošti“ od 01. avgusta 1998. do 31.jula 2013. Više puta je nagrađivan i odlikovan. Penzionerske dane provodi na relaciji Švedska – BiH.

 

BHDINFODESK

Related posts

BOSANSKA MUZIKA U ETERU AMERIČKOG RADIJA

Editor

Sarajevo: Aleksandar Hemon promovirao svoju najnoviju knjigu

Amila Beširović izabrana među 15 najuspješnijih dramskih pedagoga u svijetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment