Kultura

Nova izložba fotografija Kemala Hadžića u Sarajevu

Izložba fotografija “Neću da budem zombi” autora Kemala Hadžića bit će otvorena 7. septembra u fotogaleriji Jelićeva Centra za kulturu i mlade Općine Centar.

Za fotogaleriju, kako je na konferenciji za medije danas istakao njen umjetnički rukovodilac Dženat Dreković, izuzetna je čast ugostiti jednog od najboljih umjetnika fotografije u BiH kakav je Kemal Hadžić i time proslaviti godišnjicu osnivanja galerije.

Hadžić je u fotografskom ciklusu “Neću da budem zombi”, koji je nastao 2001. godine u Čikagu, razvio još jednu metaforu savremene civilizacije koja je lišena svakog oblika humaniteta i ne stvara vrijednosti usklađene s njim.

Nastojao je da ukaže, odnosno pronikne u bit čovjeka kao mislećeg, slobodnog bića, a da bi to bio on odbija da bude poslušnik, zombi kojeg stvara sistem institucija, ideoloških naracija, kapitalistički konzumerizam.

“Naziv izložbe je provokativan i drzak, ali ja hoću da mislim, percipiram mojim čulima stvarnost, da je obradim u mozgu i da imam stav na osnovu iskustva i onoga što sam percipirao… hoću da volim, stvaram… ma želim da budem čovjek a ne zombi”, kazao je, pored ostalog, Hadžić novinarima.

Ljubitelji fotografije imat će priliku da u 20 izloženih radova percipiraju stvarnost i osjete poruku koju im autor šalje, a posebno na fotografiji kojom dominira vojnički šljem, kao metafora vojnika, borca za slobodu.

U susret predstojećoj izložbi u galeriji Brodac u petak, 6. septembra sa početkom u 18 sati održat će se razgovor s umjetnikom Hadžićem.

Fotografija Kemala Hadžića korištena je za photobook kultne rock grupe Pink Floyd, a svijet je obišla i fotografija sa čelistom Vedranom Smajlovićem iz Vijećnice, nastala 1993. godine.

Kemal Hadžić živi na relaciji  SAD – Bosna i Hercegovina. 

BHDINFODESK

Related posts

SAMIR AGOVIĆ, GRADONAČELNIK PETNJICE: BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA

Editor

Sarajevo Film Festival je fabrika koja donosi 50 miliona KM za osam dana

Sarajevska promocija knjige “Rat je mrtav, živio rat”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment